"Υπάρχει περισσότερος σοσιαλισμός στις ΗΠΑ του Ομπάμα, παρά στη γηραιά Ευρώπη" είναι ο τίτλος μιας συνέντευξης που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πιθανός μελλοντικός Επίτροπος στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Ο Ντ' Αλέμα, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου εμφανίζεται να είναι η επιλογή (μετά από συμβιβασμό με τη θεωρούμενη "παλαιά γενιά" του κόμματός του) του νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για τη θέση του νέου Ιταλού Επιτρόπου, εμφανίζεται εξαιρετικά επικριτικός όσον αφορά την πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ΕΕ.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Όταν ήμασταν 15 κράτη-μέλη, μοιραζόμασταν το ίδιο πνεύμα ακόμη και όταν δεν συμφωνούσαμε. Όμως τα κράτη της διεύρυνσης του 2004 θεώρησαν την Ευρώπη εγγύηση της Δημοκρατίας, αλλά θεώρησαν ταυτόχρονα πιο σημαντικό να ανήκουν στη Δύση. Ωστόσο η Ευρώπη δεν είναι απλώς Δύση. Είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο πάνω στην αλληλεγγύη, μία κοινωνική ελεύθερη αγορά, που δεν αντιστοιχεί με το αμερικανικό μοντέλο, προς το οποίο τείνουν οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης".

Σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική της Ευρώπης, ο Ντ' Αλέμα σημειώνει στη βελγική εφημερίδα πως "όταν η οικονομική συγκυρία είναι αρνητική, ο πολιτικός τομέας μπορεί να αποφασίσει ότι δεν είναι σκόπιμο να ακολουθήσεις τον κανόνα ενός ελλείμματος περιορισμένου στο 3% του ΑΕΠ".

Συνεχίζοντας ο Ντ' Αλέμα αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε εξάρτημα του Συμβουλίου, που αποτελούσε το κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων. Και όταν μιλάμε για το Συμβούλιο, εννοούμε τις πιο ισχυρές χώρες – τη Γερμανία, ειδικότερα. Η Γαλλία έχασε σταδιακά την επιρροή της. Ο Νικολά Σαρκοζί προσυπέγραφε μόνο τις αποφάσεις της Άγγελας Μέρκελ (. . .). Οι δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη, που ήταν στο 24% τη δεκαετία του 1980, είναι μόνο στο 16% σήμερα. Αυτό εξηγεί την ανεργία και την έλλειψη ανάπτυξης".

"Δεν είναι η ευελιξία της εργασίας που δημιουργεί απασχόληση. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, της κούρσας προς τους χαμηλούς μισθούς, δημιούργησε μία πρωτόγνωρη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, το ποσοστό ανεργίας τους μειώνεται και η ανάπτυξη ενδυναμώνεται. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε να λέμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος" επισημαίνει ο Ντ' Αλέμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας σε σειρά πρόσφατων συνεντεύξεων του σε γαλλόφωνα ΜΜΕ εμφανίζεται εξάλλου ιδιαίτερα ανήσυχος για την αναμενόμενη αύξηση του αντιευρωπαϊσμού στην Ευρώπη, ο οποίος θεωρεί πως προέρχεται κυρίως από τον χώρο της ακροδεξιάς. Ως προς τον αριστερής απόχρωσης ευρωσκεπτικισμό, όπως το "ψηφοδέλτιο Τσίπρα" στην Ιταλία, ο Ντ' Αλέμα τον χαρακτηρίζει έντονα επικριτικό προς τις πολιτικές της ΕΕ χωρίς ωστόσο να τον κατατάσσει στους λεγόμενους αντιευρωπαϊστές, όπου σαφώς κατατάσσει την Άκρα Δεξιά.