Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε να μπορέσει "να κλείσει την πόρτα στην διαφθορά» η Διεθνής Έκθεση του Μιλάνου Expo 2015.

Ως γνωστόν, τους μήνες αυτούς συνεχίζεται η πυρετώδης προετοιμασία των υποδομών που πρόκειται να φιλοξενήσουν, το επόμενο έτος, την Διεθνή Έκθεση της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ιταλοί εισαγγελείς διέταξαν την σύλληψη του υπεύθυνου προμηθειών της «Expo», 'Αντζελο Πάρις και άλλων έξι ατόμων - κυρίως μεσάζοντες - με την κατηγορία του χρηματισμού.

«Πρέπει να σταματήσουμε τους απατεώνες αλλά να προχωρήσουμε με την Expo», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις αφιερωμένες στο θέμα.

Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να ζητήσει από τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής κατά της Διαφθοράς, Ραφφαέλε Καντόνε, να εγγυηθεί, με την βοήθεια μιας ομάδας δικηγόρων, λογιστών και εφοριακών ελεγκτών, ότι από εδώ και στο εξής όλες οι εργολαβίες που πρόκειται να εγκριθούν , θα σέβονται κατά γράμμα ότι προβλέπει ο νόμος.

«Η διεθνής αυτή έκθεση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για το αδιάβλητο της περαιτέρω πορείας. Δεν θα ακυρώσω, όμως, το ραντεβού με την Expo' διότι προτιμώ να χάσω μερικές μονάδες δημοτικότητας αλλά να μην στερηθεί η Ιταλία την ευκαιρία αυτή», δήλωσε ο Ρέντσι σε σειρά ραδιοφωνικών του συνεντεύξεων.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του ηθοποιού και πολιτικού Μπέπε Γκρίλο είχε ζητήσει, νωρίτερα, σήμερα, «να εγκαταλειφθεί το όλο σχέδιο της παγκόσμιας έκθεσης του Μιλάνου, από την στιγμή που αποδείχθηκε ότι υπήρξε εκτεταμένη διαφθορά».

«Η Expo' 2015 θα γίνει πραγματικότητα και θα εγγυηθούμε ότι δεν θα παρεισφρήσουν ούτε οι ανέντιμοι και ούτε, φυσικά, το οργανωμένο έγκλημα, ότι θα είναι μια διοργάνωση Mafia-free», απάντησε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.