current views are: 1

13 Μαΐου 2014
Δημοσίευση05:59

Πεκίνο: Έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για την προστασία μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου

Η Κίνα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη για την προστασία μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου που βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα νερά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανέφεραν βιετναμέζικες πηγές τη Δευτέρα. 

Δημοσίευση 05:59’
αρθρο-newpost

Η Κίνα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη για την προστασία μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου που βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα νερά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανέφεραν βιετναμέζικες πηγές τη Δευτέρα. 

Η Κίνα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη για την προστασία μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου που βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα νερά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανέφεραν βιετναμέζικες πηγές τη Δευτέρα. Δύο σμήνη κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών πέτακαν επανειλημμένα πάνω από πλοία του Βιετνάμ τα οποία επιχειρούσαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση της κινεζικής εξέδρας άντλησης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή που διεκδικείται από το Ανόι, ανέφερε ο συνταγματάρχης Νγκό Νγκοζ Τχου, υποδιοικητής της ακτοφυλακής του Βιετνάμ. 

Από την 1η Μαΐου η Κίνα έχει αναπτύξει περισσότερα από 80 σκάφη μεταξύ των οποίων και πολεμικά πλοία για να προστατέψουν την πλατφόρμα εξόρυξης του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της βιετναμέζικης ακτοφυλακής. 

Το Πεκίνο επιμένει ότι η εξέδρα άντλησης πετρελαίου είναι μέσα στην «επικράτεια» του κοντά στα διεκδικούμενα νησιά Παρατσέλ τα οποία η Κίνα αποκαλεί Χισχά. Η κινεζική κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με τις αναφορές από το Βιετνάμ ότι οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών έγιναν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ( ΑΟΖ) του Βιετνάμ. 

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νκουγιέν Ταν Ντάνγκ κατήγγειλε τις κινεζικές κινήσεις σε μια περιοχή όπου και άλλα κράτη έχουν εδαφικές διεκδικήσεις. Ο Ντανγκ χαρακτήρισε τις κινεζικές ενέργειες «εξαιρετικά επικίνδυνες » και «ευθεία απειλή κατά της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας». Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι χαρακτήρισε τις πτήσεις των κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών «επιθετική πράξη» και υποστήριξε την πρόταση για τη δημιουργία ενός «κώδικα συμπεριφοράς» για να αποφευχθούν οι εντάσεις.


σχετικα αρθρα