Συνομιλίες με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης έχει σήμερα στο Σαράγεβο ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 27 Απριλίου.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι μεταβαίνει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με μήνυμα φιλίας, με επιθυμία για εδραίωση της εμπιστοσύνης και αληθινά καλές σχέσεις, άρχισε τις επαφές του στο Σαράγεβο με συνάντηση τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη Σερβία δεν υπάρχει μίσος για τους γείτονες, υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η χώρα του στηρίζει την ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ότι "η συνεχής στροφή στο παρελθόν επιφέρει σε όλους μόνο ζημία".

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, ο κ. Βούτσιτς ανήγγειλε ότι θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για διμερή συνεργασία και επισήμανε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν τα έργα "South Stream" (αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου) και "Μέσος Δρίνος" (κατασκευή τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Δρίνο).

"Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Από την πλευρά μας δεν υπάρχουν πολιτικά θέματα για κανέναν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτά. Ασχολούμαστε με το μέλλον κι αυτό που μας ενδιαφέρει και νομίζω ότι το κατανοούν οι Μουσουλμάνοι, οι Σέρβοι και οι Κροάτες και όλοι εκείνοι που ζουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, χωρίς καμία διαφορά" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο "Al Jazeera Balkans" αναφέρθηκε και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, στον οποίο, όπως τόνισε:

Εμείς σεβόμαστε τη συμφωνία του Ντέτιον και δεν τη σεβόμαστε ως νεκρό γράμμα στα χαρτιά, αλλά πραγματικά και θα συνεχίσουμε να τη σεβόμαστε. Και όπως κανένας δεν μπορεί να καταστρέψει τη Σερβική Δημοκρατία, κανένας δεν μπορεί να καταστρέψει και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αυτή είναι η πολιτική της Σερβίας.

Είμαι Σέρβος αγαπώ τη Σερβική Δημοκρατία, αλλά σέβομαι και τιμώ και επιθυμώ τη μεγάλη επιτυχία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, να είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη φίλη της Σερβίας και επιθυμώ, να αισθάνεται έτσι κάθε Μουσουλμάνος, κάθε Κροάτης και κάθε Σέρβος να τρέφει τέτοιου είδους αισθήματα προς τη Βοσνία" σημείωσε.

Κανένας δεν διεξάγει εκστρατεία εναντίον του Ζάγκρεμπ, ούτε το Σαράγεβο, εμείς έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.