Περί τους δέκα ύποπτοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας και της χωροφυλακής στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στόχος των συλλήψεων είναι να διαπιστωθεί εάν τα άτομα αυτά μετέβησαν στη Συρία κατά τη διάρκεια του 2013 για να συμμετάσχουν στον τζιχάντ (ιερός πόλεμος).

Η Γαλλία έλαβε πρόσφατα μέτρα για να αποτρέψει ή να επιβάλει κυρώσεις σε γάλλους πολίτες υποψήφιους για συμμετοχή σε τζιχαντιστική δράση. Η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει στη διάθεση του κοινού δωρεάν τηλεφωνικό αριθμό παρακινώντας τις οικογένειες των υποψήφιων τζιχαντιστών να ειδοποιούν τις αρχές.

Σύμφωνα με πηγές, περί τα 780 άτομα που ζουν στη Γαλλία βρίσκονται ή κατευθύνονται προς τη Συρία ή έχουν επιστρέψει, ενώ 30 μεταξύ τους έχουν σκοτωθεί εκεί.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, στις αρχές του Μαΐου, 285 Γάλλοι πολεμούσαν στη Συρία, ενώ οι δικαστικές αρχές έχουν ανοίξει δεκάδες έρευνες. Οι γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούν ότι ορισμένα από τα άτομα αυτά είναι πιθανόν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες μετά την επιστροφή τους από τη Συρία.