Οι ΗΠΑ θεωρούν "προκλητικές" ενέργειες την εγκατάσταση μίας εξέδρας άντλησης πετρελαίου στη διαφιλονικούμενη με το Βιετνάμ περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας και την ανάπτυξη αρκετών πολεμικών σκαφών εκεί, είπε χθες Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον κινέζο ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα απορρίπτοντας τις διεκδικήσεις τμημάτων της από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.

"Ο Κέρι δήλωσε ότι η εγκατάσταση από την Κίνα μίας εξέδρας άντλησης πετρελαίου και η παρουσία πολλών πολεμικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί και το Βιετνάμ είναι προκλητική", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τζεν Ψάκι.

"Κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, να εξασφαλίσουν την ασφαλή συμπεριφορά των πλοίων στη θάλασσα και να επιλύσουν τη διαφωνία με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", πρόσθεσε η ίδια.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σαφώς υπήρξαν προκλητικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά ότι για αυτές υπεύθυνη δεν είναι η Κίνα και επανέλαβε ότι είναι σφάλμα των ΗΠΑ το ότι ενθαρρύνουν μία τέτοια συμπεριφορά.

"Ελπίζουμε η αμερικανική πλευρά να σκεφτεί προσεκτικά αν πραγματικά ελπίζει ο Ειρηνικός Ωκεανός να είναι ειρηνικός, τι είδους ρόλο θέλει στ' αλήθεια να παίζει;", είπε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Χουά Τσουνγίνγκ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κάλεσε τον Κέρι να εξετάσει το ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας "αντικειμενικά και δίκαια" και "να μιλάει και να πράττει προσεκτικά".

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις προς τον ομόλογό του της Σιγκαπούρης Κ. Σανμουγκάμ, ο Κέρι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την "επιθετική στάση" του Πεκίνου στη διαμάχη.

Η ένταση στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Νότια Σινική Θάλασσα κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από την εγκατάσταση από την Κίνα της γιγαντιαίας εξέδρας άντλησης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί και το Βιετνάμ.