Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου κάλεσε χθες τα Ηνωμένα Έθνη να "ακυρώσουν αμέσως" την έκθεση Γκολντστόουν για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη δήλωση του εισηγητή της έκθεσης νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν ότι "αν ήξερε τότε αυτά που γνωρίζει τώρα, η έκθεση θα ήταν διαφορετική".

"Ζητώ από τον ΟΗΕ να ακυρώσει αμέσως την έκθεση Γκολντστόουν. Πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας", είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, σε σύντομη τηλεοπτική του δήλωση.

"Ό,τι είχαμε πει αποδείχθηκε σωστό. Το Ισραήλ δεν σκότωσε εσκεμμένα αμάχους, τα ερευνητικά του όργανα είναι αξιόπιστα και το γεγονός ότι ο Γκολντστόουν ανακάλεσε θα πρέπει να ακυρώσει την έκθεση", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο δικαστής Γκολντστόουν ήταν πρόεδρος της επιτροπής που το 2009 συνέταξε έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην οποία αναφερόταν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στα τέλη του 2008.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο νοτιοαφρικανός δικαστής επισημαίνει πως η έκθεση "θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό έγγραφο αν γνώριζε τότε αυτά που γνωρίζει σήμερα".

Ο ίδιος τόνισε πως αν το εβραϊκό κράτος είχε συνεργαστεί μαζί του την εποχή εκείνη θα μπορούσε να του αποδείξει ότι δεν στόχευε σκόπιμα αμάχους. Οι ισραηλινές στρατιωτικές έρευνες αργότερα έριξαν φως στους θανάτους των αμάχων, πρόσθεσε.

"Λυπάμαι γιατί η επιτροπή μας δεν διέθετε τις αποδείξεις που θα εξηγούσαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο θα είχε πιθανώς επηρεάσει τα συμπεράσματά μας για τον αν ήταν εσκεμμένοι οι θάνατοι αμάχων και για τα εγκλήματα πολέμου", υπογράμμισε ο Γκολντστόουν.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε πως "η αλήθεια ήρθε στο φως" και πρόσθεσε πως η αλλαγή της στάσης του Γκόλντστόουν προκλήθηκε από τις διπλωματικές προσπάθειες του Ισραήλ.