Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι επισκέπτεται το Σαράγεβο ως φίλος, ως εκπρόσωπος χώρας που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης, αλλά και τη Σερβική Δημοκρατία, ως εκπρόσωπος χώρας που επιθυμεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και πολύ καλύτερες σχέσεις.

“Αναμένω ότι αυτό επιθυμούν και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση. Από τη σερβική πλευρά τα έχετε. Χωρίς καθόλου υποκριτική κολακεία, είναι το πιο έντιμο που η Σερβία μπορεί να κάνει κι αυτό που η Σερβία επιθυμεί από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη”, είπε ο κ. Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Σαράγεβο.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών (πρωθυπουργό) της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα, ο Σέρβος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους της επίσκεψής του στο Σαράγεβο.

“Κανένας δεν με ώθησε να έρθω. Διάβασα διάφορες εικασίες γι αυτό, αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνω εγώ. Είναι μήνυμα προς εκείνους που θεωρούν ότι η επίσκεψη οφείλεται στους Ευρωπαίους ή στην Τουρκία” υπογράμμισε.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου ποιος είναι ο “πραγματικός” Βούτσιτς – ο εθνικιστής της δεκαετίας του 1990 ή εκείνος που δήλωσε χθες ότι τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι πολλοί δεν αντιλήφθηκαν ποιες αλλαγές επηρέασαν τον κόσμο και την περιοχή και ότι δεν έχει πρόθεση να κολακεύσει την κοινή γνώμη της Βοσνίας, αλλά ούτε να απαντήσει σε εικασίες των ΜΜΕ:

“Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν κατανοούν τι έχει συμβεί στο ενδιάμεσο διάστημα. Όπως στη Σερβία δεν έγινε κατανοητό τι συνέβη μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, έτσι και εδώ ορισμένοι άνθρωποι δεν αντιλήφθηκαν τι συνέβη και λυπάμαι γι αυτό” πρόσθεσε.

“Είμαι πρωθυπουργός εκλεγμένος με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σερβίας. Είμαι Σέρβος, είμαι περήφανος που είμαι Σέρβος, είμαι περήφανος για τη χώρα μου και για το λαό μου. Ήρθα ως φίλος, ως κάποιος που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, αλλά και τη Σερβική Δημοκρατία. Κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ούτε τη Σερβική Δημοκρατία” επισήμανε ο κ. Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να ασχοληθεί με το πολιτικό παρελθόν πολλών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά δεν σκέπτεται κάτι τέτοιο.

Τους αξιωματούχους στη Βοσνία τους εκλέγει ο λαός, είπε τονίζοντας ότι σέβεται το λαό της Βοσνίας και την επιλογή του και ότι “δεν θέλει να πει ούτε μία λέξη για το θέμα αυτό”.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα τόνισε ότι οι συνομιλίες με τον κ. Βούτσιτς διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα βαθιάς εκτίμησης, χωρίς συμπλέγματα και με συγκεκριμένες προτάσεις.

“Είμαστε γείτονες, είναι γεγονός κι αυτό κανένας δεν μπορεί να το αλλάξει. Αυτό έχω μάθει – ο γείτονας είναι πάντα ο πιο κοντινός άνθρωπος. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Πρέπει να έχουμε έντιμες και καθαρές σχέσεις” ανέφερε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως είπε ο κ. Μπεβάντα, βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τα σύνορα, θέματα διαδοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κυρίως η οικονομική συνεργασία.

Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν για τις επενδύσεις στη Βοσνία και στη Σερβία και για τη δημιουργία συνθηκών ώστε οι πολίτες από τις δύο χώρες να ταξιδεύουν ευχάριστα στο Σαράγεβο και στο Βελιγράδι και ως τουρίστες και να επενδύουν.

Ο κ. Μπεβάντα είπε ότι το επόμενο διάστημα θα αποφασισθεί αν η επόμενη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών θα διεξαχθεί πριν από τις εκλογές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου αν προκάλεσε έκπληξη στο Σαράγεβο η απόφαση του κ. Βούτσιτς να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο κ. Μπεβάντα απάντησε:

“Εγώ δεν εξεπλάγην. Χάρηκα γι αυτό και εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν ή δυσαρεστήθηκαν πρέπει να το σκεφθούν” υπογράμμισε.

Η επίσκεψη του κ. Βούτσιτς θα καταστήσει δυνατή τη συνέχιση της οικοδόμησης καλών σχέσεων στην περιοχή, είπε.

“Δεν λέμε μεγάλα λόγια, την αγάπη την επιλέγει κάποιος μόνος του, αλλά πρέπει να έχουμε έντιμες και καθαρές σχέσεις και σεβασμό” πρόσθεσε ο κ. Μπεβάντα και σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου ότι ήταν αναγκαίοι μεσολαβητές για τη συνάντησή τους, τόνισε ότι η συνάντηση συμφωνήθηκε απευθείας, χωρίς μεσολαβητές.