Ο φόνος μιας αξιωματούχου του ισπανικού κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, για τον οποίο είναι ύποπτη μια γυναίκα που είχε χάσει τη δουλειά της, έχει προκαλέσει σοκ στην πολιτική τάξη της Ισπανίας, η οποία ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές.

Γνωστή για τον ισχυρό χαρακτήρα της, η Ισαμπέλ Καράσκο, πρόεδρος της επαρχίας Λεόν και επικεφαλής της οργάνωσης του Λαϊκού Κόμματος (PP) της πόλης, σκοτώθηκε χθες, Δευτέρα, στη Λεόν με πολλές σφαίρες, ενώ διέσχιζε μια πεζογέφυρα.

Το έγκλημα αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ισπανία, η οποία δεν είναι συνηθισμένη σ' αυτού του τύπου τις επιθέσεις μετά το τέλος των επιθέσεων της ένοπλης αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA που είχαν κυρίως στόχο αιρετούς αξιωματούχους στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές εκείνης του 2000.

Ο Τύπος δημοσιεύει σήμερα τη φωτογραφία του πτώματος της περιφερειάρχη καλυμμένου μ' ένα σεντόνι και ορισμένες εφημερίδες εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο του μίσους εναντίον της πολιτικής τάξης σε μια χώρα που συνθλίβεται από την κρίση και μια ανεργία-ρεκόρ σχεδόν 26%.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ματαίωσε αμέσως όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις του, όπως και το σοσιαλιστικό κόμμα, ο κύριος σχηματισμός της αντιπολίτευσης. Ματαιώθηκε επίσης το «ντιμπέιτ» που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα ανάμεσα στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων του PP και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και Ελένα Βαλεντσιάνο.

Ο Μαριάνο Ραχόι και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής τάξης μετέβησαν σήμερα στο παρεκκλήσι όπου έχει μεταφερθεί η σορός της Ισαμπέλ Καράσκο, η ταφή της οποίας πρόκειται να γίνει σήμερα σε στενό οικογενειακό κύκλο.

«Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την οδύνη μας» εξ ονόματος της ισπανικής κοινωνίας. «Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να την εξηγήσουμε. Είναι μια πράξη ωμή, άχρηστη και παράλογη», δήλωσε ο πρωθυπουργός βγαίνοντας από το παρεκκλήσι.

Μια 55χρονη μητέρα και η 35χρονη κόρη της, οι οποίες συνελήφθησαν αμέσως μετά το φόνο, εξακολουθούν σήμερα να ανακρίνονται από την αστυνομία, η οποία αναζητεί επίσης το όπλο του εγκλήματος.

Η Μαρία Μονσεράτ Γκονθάλεθ Φερνάντεθ και η κόρη της Μονσεράτ Τριάνα Μαρτίνεθ Γκονθάλεθ είναι αμφότερες στρατευμένες στο τοπικό Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε τοπική εκπρόσωπος του κόμματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε χθες αμέσως μετά το φόνο πως πρόκειται για «προσωπική εκδίκηση».

Σύμφωνα με μια πηγή στο δημαρχείο της Λεόν, η Μονσεράτ Τριάνα Μαρτίνεθ, κόρη ενός τοπικού επιθεωρητή της αστυνομίας, είχε προσληφθεί ως προσωρινή υπάλληλος από τη διοίκηση της επαρχίας, αλλά έχασε τη δουλειά της το 2011 όταν η θέση δόθηκε σε ένα άλλο πρόσωπο, ανέφερε πηγή στο δήμο της Λεόν.

«Η περιφέρεια, όταν ήλεγξε τους μισθούς που έλαβε αυτή η νέα γυναίκα, είδε ότι είχε λάβει 12.000 ευρώ παραπάνω. Της ζήτησε να τα επιστρέψει, έγιναν πολλές δικαστικές διαδικασίες και η διοίκηση της περιφέρειας τελικά κέρδισε», εξήγησε η πηγή αυτή.

«Η νεαρή γυναίκα επρόκειτο να επιστρέψει τα χρήματα και φαίνεται πως αυτό ήταν μια από τις αιτίες των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της», πρόσθεσε.

Η Ισαμπέλ Καράσκο είχε διαμορφώσει τη δημόσια εικόνα μιας ισχυρής και επίμονης γυναίκας, σε σημείο που είχε δημιουργήσει μερικές αντιπαλότητες. Μια σοσιαλίστρια τοπική αξιωματούχος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, σύμφωνα με τον Τύπο, αφού έγραψε στη σελίδα της στο Facebook πως «όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες».

"Παρότι μικρή το δέμας, ο πολύ ισχυρός χαρακτήρας της και ο τρόπος με τον οποίο πήρε τα ηνία της εξουσίας της είχαν χαρίσει το προσωνύμιο της 'υπερσυμβούλου'», καθώς συγκέντρωνε πολλές θέσεις, έγραψε η "Εφημερίδα της Λεόν".

«Είχε αποκτήσει πολλούς πολιτικούς αντιπάλους ακριβώς εξαιτίας του χαρακτήρα της και της εξουσίας που είχε συγκεντρώσει", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Ισαμπέλ Καράσκο είχε γεννηθεί το 1955 στο Σαντιμπάνεθ ντελ Μπερνέσγκα (Λεόν). Είχε πτυχίο Νομικής και ήταν επιθεωρητής δημόσιων οικονομικών. Είχε διατελέσει σύμβουλος Οικονομίας και Οικονομικών της περιφέρειας Καστίλλης και Λεόν από το 1995 ως το 2003 και γερουσιαστής της περιφέρειας από το 2003 ως το 2007. Ήταν περιφερειάρχης της Λεόν από τις 18 Ιουλίου 2007.