Απεργία πείνας πραγματοποιούν περίπου 4.000 μετανάστες από Λιβύη και Τυνησία που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στην Λαμπεντούζα πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο να προωθηθούν σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Κύρια αιτία της καθυστέρησης μετακίνησής τους αναφέρεται ο ισχυρός άνεμος που δεν επιτρέπει στα πλοία να πλησιάσουν.

Ένας Τυνήσιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας πυρπόλησε τροχόσπιτο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή άφιξης των εμπορικών πλοίων. Οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν στις ιταλικές αρχές, που προχώρησαν στην σύλληψή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τύνιδα, όπου και θα ζητήσει από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν την ουσιαστική υποχρέωση να σταματήσουν το μεταναστευτικό κύμα προς τις ιταλικές ακτές και να δεχθούν τον επαναπατρισμό δέκα οκτώ χιλιάδων τυνήσιων λαθρομεταναστών που έχουν φτάσει στην Ιταλία. Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση της Ρώμης, ετοιμάζεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια με ένα είδος "νέου, μικρού Σχεδίου Μάρσαλ".

Την Τρίτη, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι θα πρέπει να πληροφορήσει τη βουλή της Ρώμης για το κατά πόσον οι διάφορες περιφέρειες της χώρας δέχονται τελικά να φιλοξενήσουν δέκα χιλιάδες βορειοαφρικανούς λαθρομετανάστες που έχουν αποβιβασθεί στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

Μέχρι στιγμής πολλές περιφέρειες -κυρίως του ιταλικού βορρά- κρίνουν ελλιπές το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει καταυλισμούς γιγαντιαίων προδιαγραφών και δηλώνουν διατεθειμένες να φιλοξενήσουν "μόνον πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά όχι λαθρομετανάστες".