Δύο εβδομάδες μετά τον αγωνιώδη θάνατο ενός θανατοποινίτη στην Οκλαχόμα, σε μια εκτέλεση η οποία στάθηκε αφορμή για να τεθεί και πάλι προς συζήτηση στις ΗΠΑ το θέμα της εσχάτης των ποινών, άλλος ένας κατάδικος πρόκειται να εκτελεστεί απόψε στο Τέξας.

Εάν οι αρχές του Τέξας προχωρήσουν κανονικά στην εκτέλεση, τότε ο Ρόμπερτ Τζέιμς Κάμπελ θα γίνει ο πρώτος που εκτελείται στις ΗΠΑ μετά από τον Κλέιτον Λόκετ, οι συνθήκες θανάτου του οποίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμη και στον Λευκό Οίκο. Η εκτέλεση είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 τοπική ώρα (02:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στο Χάντσβιλ.

"Θα είναι ένα τεστ που όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, ο διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (DPIC). "Εάν κάτι πάει στραβά, τότε σίγουρα θα έχει επιπτώσεις σε όλον τον κόσμο γιατί κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Οκλαχόμα", τόνισε.

Στις 29 Απριλίου ο Κλέιτον Λόκετ άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανακοπή, προφανώς μετά από μακρά αγωνία, 43 λεπτά αφότου του χορηγήθηκε ένα νέο θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα. Συνήθως οι εκτελέσεις διαρκούν περίπου δέκα λεπτά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει τη διαδικασία των εκτελέσεων και στις 32 Πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή.

Με αφορμή τις συνθήκες εκτέλεσης του Λόκετ η Βουλή των Αντιπροσώπων του Νιου Χαμσάιρ επανέφερε προς συζήτηση την κατάργηση της θανατικής ποινής, κάτι που έχουν κάνει ήδη 18 Πολιτείες. Οι αρχές της Οκλαχόμα από την πλευρά τους κήρυξαν "μορατόριουμ" έξι μηνών στις εκτελέσεις ώστε στο διάστημα αυτό να επανεξεταστεί η μέθοδος που εφαρμόζεται.

Η γειτονική Πολιτεία ωστόσο, το Τέξας, επιμένει να προχωρήσει κανονικά στην εκτέλεση του Κάμπελ. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρικ Πέρι δήλωσε μάλιστα "πεπεισμένος ότι οι εκτελέσεις στο Τέξας γίνονται με τον κατάλληλο τρόπο".

Ο Κάμπελ καταδικάστηκε σε θάνατο για την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής τραπεζικής υπαλλήλου. Ο κοινός παρανομαστής με την εκτέλεση του Λόκετ είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση είναι άγνωστη η προέλευση και η διαδικασία παρασκευής των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν στο ενέσιμο διάλυμα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που παρασκευάζουν τέτοιες θανατηφόρες ουσίες αρνούνται να προμηθεύσουν τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν σε εκτελέσεις ανθρώπων. Οι δικηγόροι του Κάμπελ, στην προσφυγή που κατέθεσαν την Δευτέρα, υποστηρίζουν ότι τα συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη τους παραβιάζονται εάν δεν του παρασχεθούν οι απαραίτητες πληροφορίες που θα διασφαλίζουν ότι η εκτέλεση "δεν θα είναι ούτε απάνθρωπη, ούτε βάρβαρη". Η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος απαγορεύει την επιβολή "σκληρών και ασυνήθιστων" ποινών στους κατάδικους.

Σε έκκλησή τους προς τον κυβερνήτη Πέρι οι δικηγόροι επισημαίνουν επίσης ένα άλλο ψεγάδι του συστήματος: ότι η κατηγορούσα αρχή τους απέκρυψε πως είχε στη διάθεσή της αποδείξεις για τα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία έπασχε ο πελάτης τους.