Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι «τα στρογγυλά τραπέζια» που θα πραγματοποιηθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι διευρυμένα και όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά, όμως υπογράμμισε ότι η βία δεν θα έχει θέση σε αυτά.

«Πιστεύω ότι η πιθανότητα των στρογγυλών τραπεζιών (...) προσφέρει μια καλή ευκαιρία» για να βρεθεί μια διέξοδος στην εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία απειλείται με διχασμό, δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.

Όμως «θα είναι καλοδεχούμενοι σε αυτά όσοι μπορούν να αποδείξουν με αξιόπιστο τρόπο ότι δεν επιθυμούν να επιτύχουν τους στόχους τους με τη βία», πρόσθεσε η ίδια. «Η βία ως λύση των προβλημάτων δεν θα έχει θέση εκεί», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους που διοργάνωσαν δύο επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, η Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή είναι παράνομο.

«Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και άρα δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμά του. Αναμένω τις εκλογές» στις 25 Μαΐου, επεσήμανε.

«Η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της (...) εργάζεται ώστε οι (προεδρικές) εκλογές της 25ης Μαΐου να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ένα στρογγυλό τραπέζι έχει ήδη προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στις 16:30 (ώρα Ελλάδας). Σε αυτό θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, καθώς και βουλευτές και τοπικοί αξιωματούχοι. Αντίθετα οι επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας δεν φαίνεται να έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Μόσχας.