Ο Μόλδοβας, η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας, θα υπογράψει επισήμως στις 27 Ιουνίου συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, απευθύνοντας προειδοποίηση για την άσκηση εξωτερικών πιέσεων, αναφερόμενος στη Μόσχα.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Μόλδοβα, εν μέσω κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι προσβλέπει στη υποδοχή του πρωθυπουργού Γιούρι Λεάνκα στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

"Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική πίεση", προειδοποίησε ο βαν Ρομπάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Μόλδοβα. "Και υποστηρίζουμε με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας του Μόλδοβα, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων", κάνοντας έμμεση αναφορά στις πιέσεις της Μόσχας.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Μόλδοβα, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκαλεί την οργή της Ρωσίας, τη στιγμή που οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, που κατηγορείται ότι υποθάλπει τις αποσχιστικές τάσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η συμφωνία σύνδεσης έχει ήδη μονογραφηθεί από τον Μόλδοβα, όπως και από τη Γεωργία ,τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ουκρανία αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά δίνοντας το έναυσμα για την εξέγερση του Μαϊντάν.

Ο Μόλδοβας, που κατοικείται από ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2019.

Η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης στις αρχές της δεκαετίας του '90 διένεξη χωρίζει την ρουμανόφωνη Δημοκρατία του Μόλδοβα και την ρωσόφωνη Υπερδνειστερία, η οποία κήρυξε την απόσχισή της από τη χώρα το 1990.

Μία σύντομη σύρραξη έφερε αντιμέτωπες τις δύο πλευρές από το 1991 έως το 1992. Οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας , η οποία εξακολουθεί να διατηρεί ρώσους στρατιώτες στο έδαφός της, παρά την αντίδραση του Κισινάου.