Νέα γενιά μαχητών θέλει να αποκτήσει ο Πούτιν στον «κόκκινο στρατό», που θα υπακούν τυφλά, δεν θα σκέφτονται και θα ζουν μόνο για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους αναθέτοντα δίχως καμία ευαισθησία.

Το Κρεμλίνο δημιούργησε ένα νέο βίντεο -διαφημιστικό σποτ που καλεί τους νέους να καταταχθούν και να υπηρετήσουν το ρωσικό όραμα. Η ενέργεια αυτή σε συνδυασμό με όσα εξελίσσονται στην Ουκρανία παραπέμπει σε εποχές ψυχρού πολέμου αναβιώνοντας περίεργες και επικίνδυνες καταστάσεις. Η κεντρική ιδέα του βίντεο βασίζεται το ίδιο σύνθημα με αυτό που χρησιμοποιεί ο Ρωσικός στρατός για να προσελκύσει τους νέους:

«Αυτή είναι... η πρώτη μέρα της νέας σου ζωής».

Το βίντεο, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στις αρχές Μαΐου, δείχνει ένα νεαρό νεοσύλλεκτο να σκέφτεται το ανέμελο παρελθόν του, όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στην γειτονιά του, όταν ήταν με τους φίλους του, όταν βρισκόταν ξαπλωμένος σε ένα λιβάδι με την κοπέλα του… Όταν γελούσε και απολάμβανε τις χαρές της ζωής. Ξαφνικά, ο νεαρός αυτός άνδρας που έχει μεταμορφωθεί σε ένα «σιδερένιο» σώμα μεταφέρεται στο σκοτεινό και ψυχρό περιβάλλον ενός στρατοπέδου όπου εκπαιδεύεται για να πολεμήσει τον εχθρό που του υποδεικνύεται.

«Δεν αφορά κανένα πια για το ποιος ήσουν χθες... το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι να γνωρίζεις τα όρια των δυνατοτήτων σου. Ξέχασε τους περιορισμούς! Είσαι έτοιμος να φτάνεις τα όρια σου κάθε μέρα;» ακούγεται να ρωτάει μια επιβλητική φωνή στο βίντεο. 

«Εδώ ο πόνος σε κάνει πιο δυνατό, τα σημάδια είναι ένα καθημερινό φαινόμενο... χωρίς εχθρό δεν υπάρχει μάχη, και χωρίς την μάχη δεν υπάρχει νίκη. Αλλά στην πραγματικότητα, ο κύριος εχθρός... είσαι εσύ, ο εαυτός που άφησες στο χθες». Είναι κοινό μυστικό ότι ο Πούτιν επιστρέφει τη χώρα του στο παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Γ. Κοκ.