Η επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνεχίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Την περίοδο αυτή καταγράφηκε "σημαντική αύξηση της απαράδεκτης αποσχιστικής ρητορικής" τόνισε ο κ. Ίντσκο, ο οποίος έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ ενόψει της Συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις 21 και 22 Μαΐου, στο Σαράγεβο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συζήτησε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο κ. Ίντσκο εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πολιτικοποίηση του θέματος αδειών παραμονής και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την απόφαση που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας.

Τόνισε δε, ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον.

Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας υιοθέτησε διάταγμα για τον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων που κατατίθενται κατά την έκδοση αδειών παραμονής στη σερβοβοσνιακή οντότητα, επειδή καθυστερεί η υιοθέτηση του νόμου σε κρατικό επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η πρεσβεία των ΗΠΑ και το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξέφρασαν ανησυχία για την πολιτικοποίηση του ζητήματος διαμονής στη χώρα και επισήμαναν ότι το θέμα ρυθμίζεται σε κρατικό επίπεδο. Τόνισαν ότι είναι σημαντικό σε κρατικό επίπεδο να τροποποιηθεί ο υπάρχον νόμος και να προσεγγίσει τα βέλτιστα παραδείγματα ευρωπαϊκής πρακτικής με στόχο την κάλυψη των κενών, με σεβασμό στο δικαίωμα των επαναπατριζόμενων να επιστρέψουν και με διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο κ. Ίντσκο θα μεταβεί και στη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκθεση του για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το περασμένο εξάμηνο.