Οι λιμενικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων(ΗΑΕ) κινητοποίησαν, σήμερα, τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να ελευθερωθεί το φορτηγό πλοίο Arrilah 1, 37 χιλιάδων τόννων, στο οποίο έγινε πειρατεία.

Το πλοίο αυτό, από λιμάνι της Αυστραλίας κατευθυνόταν στο λιμάνι των ΗΑΕ (του Ντουμπάϊ) , Τζέμπελ Αλι, όταν την Παρασκευή στην Αραβική θάλασσα καταλήφθηκε από Σομαλούς πειρατές.

Το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε από τις λιμενικές αρχές των ΗΑΕ ότι, "στέφθηκαν με επιτυχία οι ενέργειες των 'ειδικών δυνάμεων' των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συνεργάστηκαν με μονάδες του 5ου αμερικανικού Στόλου, και ελευθερώθηκε το πλήρωμα του Arrilah 1, ενώ οι πειρατές συνελήφθησαν. Τώρα, το φορτηγό πλοίο κατευθύνεται προς ένα λιμάνι στα ΗΑΕ".

Το πλοίο είναι συμφερόντων πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπου Ντάμπι, του τρίτου κατά σειράν εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.

Τα λίγα τελευταία έτη, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πληρώνονται - σε λύτρα- στους Σομαλούς πειρατές, που αναπτύσσουν έντονη δράση στους θαλάσσιους διαύλους, που ενώνουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία.

 Μετά από συστηματικές ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, η πειρατεία έχει περισταλεί στον Κόλπο του Αντεν, όχι όμως προς το παρόν και στον Ινδικό ωκεανό.