Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν έναν υψηλόβαθμο στέλεχος της γιγάντιας βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline (GSK) ότι έδωσε προσωπικά εντολή για πολλές δωροδοκίες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας έρευνας δέκα μηνών που δημοσιεύονται σήμερα από τον επίσημο Τύπο.

Σύμφωνα με την αστυνομία της μητρόπολης Τσανγκσά (κεντρική Κίνα), ο Μαρκ Ράιλι, πρώην υπεύθυνος των επιχειρήσεων της GSK στην Κίνα, "διέταξε τις εμπορικές ομάδες του να δωροδοκήσουν νοσοκομεία, γιατρούς και ιατρικές οργανώσεις" για να αυξήσουν τις πωλήσεις του ομίλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν "παράνομα εισοδήματα" δισεκατομμυρίων γιουάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Ράιλι και δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, οι Ζανγκ Γκουοουέι και Ζάο Χονγκγιάν, είχαν επίσης δωροδοκήσει κυβερνητικά στελέχη στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Καθώς η αστυνομία της Τσανγκσά παρέδωσε τα συμπεράσματα των ερευνών της, η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης, διευκρίνισε το Νέα Κίνα.

"Παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά τις κατηγορίες αυτές, οι οποίες μας ανησυχούν βαθιά και αφορούν (πρακτικές) εντελώς αντίθετες στις αξίες που υπερασπίζουμε", αντέδρασε ένας εκπρόσωπος της GSK.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές στο θέμα αυτό", πρόσθεσε – μια θέση που είχε ήδη προβληθεί επανειλημμένα από τον όμιλο στη διάρκεια της έρευνας.

Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2013 πως άρχισαν μια έρευνα εναντίον της GSK κατηγορώντας το βρετανικό εργαστήριο ότι εγκαθίδρυσε ένα εκτεταμένο σύστημα διαφθοράς με στόχο να ενισχύσει τον τζίρο του.

Σχεδόν 500 εκατ. δολάρια (380 εκατ. ευρώ) καταβλήθηκαν έτσι από το 2007, μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων και προγραμμάτων χορηγιών, σε ιατρικό προσωπικό ή αξιωματούχους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ορισμένοι γιατροί έπαιρναν μέχρι και το 7% ή το 10% της αξίας των φαρμάκων της GSK που συνταγογραφούσαν, είχαν αναφέρει προηγουμένως τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Τέσσερα κινεζικής υπηκοότητας στελέχη του ομίλου είχαν συλληφθεί πέρυσι στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, όπως και ο βρετανός ιδιωτικός ερευνητής Πίτερ Χάμφρι, το γραφείο του οποίου εργαζόταν για τη GSK. Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, 46 ύποπτοι έχουν εντοπισθεί από την αστυνομία.

Το κινεζικό σύστημα υγείας θεωρείται υπονομευμένο από την αδιαφάνεια και τη διαφθορά εξαιτίας των χαμηλών μισθών του ιατρικού προσωπικού.

Η έρευνα σε βάρος της GSK είχε εξάλλου αρχίσει ταυτόχρονα με μια ευρεία εκστρατεία κατά της διαφθοράς που είχαν ξεκινήσει οι κεντρικές αρχές και η οποία είχε συνδυασθεί με ένα κύμα ερευνών εναντίον μεγάλων ξένων ομίλων.

Εκτός από την GSK, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η γερμανική Merck, η ελβετική Novartis και η αμερικανική Baxter είχαν κατηγορηθεί πέρυσι για συνεννόηση σχετικά με τις τιμές, ενώ η γαλλική Sanofi έγινε στόχος έρευνας έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά.

Σε έξι ξένους παραγωγούς βρεφικού γάλακτος, μεταξύ των οποίων η νεοζηλανδική Fonterra, ένας γίγαντας του τομέα, επιβλήθηκαν εξάλλου βαριά πρόστιμα για συνεννόηση σχετικά με τις εναρμόνιση των τιμών.

TAGS