current views are: 1

14 Μαΐου 2014
Δημοσίευση19:09

Επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στον Αυστραλό πρωθυπουργό

Την έντονη ανησυχία της και την αντίθεσή της για τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο περί ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, που εξετάζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, εκφράζει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Δημοσίευση 19:09’
αρθρο-newpost

Την έντονη ανησυχία της και την αντίθεσή της για τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο περί ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, που εξετάζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, εκφράζει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Την έντονη ανησυχία της και την αντίθεσή της για τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο περί ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, που εξετάζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, εκφράζει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ειδικότερα, στην επιστολή τονίζεται ότι η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και οι ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις πολυπολιτισμικές της αρχές. «Ένα από τα οφέλη τού να ζεις στην Αυστραλία είναι η δυνατότητα για τους κατοίκους της να έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου» τονίζει η Κοινότητα στην επιστολή της και σημειώνει: 

«Οι Ελληνοαυστραλοί αρέσκονταν πάντα να εμπλέκονται σε έντονες συζητήσεις απολαμβάνοντας έτσι τα οφέλη της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Ωστόσο, σεβόμαστε επίσης τη σημασία του να μη δυσφημούμε ούτε να κάνουμε διακρίσεις ασκώντας αυτό το δικαίωμα. Η πολυπολιτισμικότητα, η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αυστραλίας, μας παραχωρεί την ευθύνη να συμπεριφερόμαστε σωστά και με τρόπο που δεν υποκινούμε τις διακρίσεις και την εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων».

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμα: 

«Όλοι δεχόμαστε πως υπάρχουν νόμοι που έρχονται σε αντίθεση με ελευθερίες σε όλες τις πτυχές της ζωής μας στην Αυστραλία. Υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν ενάντια στην καταπάτηση, στην οδήγηση σε κατάσταση μέθης, και σε πολλούς άλλους τομείς που αφορούν την κατάλληλη κοινωνική συμπεριφορά. Πιστεύουμε ότι προστασία των ατόμων κατά των φυλετικών διακρίσεων είναι εξίσου σημαντική. Είναι μια αρχή της ζωής στην Αυστραλία, ότι άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου είναι σε θέση να συνυπάρχουν αρμονικά. Κατά συνέπεια, η ελευθερία από τις φυλετικές διακρίσεις είναι εξίσου ουσιαστική όπως και η ελευθερία της έκφρασης»

Η Κοινότητα αντιτίθεται στην προτεινόμενη κατάργηση του Άρθρου 18C του νόμου περί Ελευθερίας του Λόγου και υπογραμμίζει ότι φυλετικές διακρίσεις και διασυρμοί δεν έχουν θέση σε αυτή τη χώρα, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις πολυπολιτισμικές θεμελιώδεις αρχές της. Σύμφωνα με την Κοινότητα, με τις προτεινόμενες αλλαγές δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να εκφράζονται ελεύθερα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των ανθρώπων που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τη φυλετική ταυτότητα ενός άλλου ατόμου και στην οποία σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν «νικητές». 

«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, όταν, δυστυχώς, ήταν αποδεκτή από ορισμένες πλευρές της αυστραλιανής ζωής ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να στερεοτυπηθούν με βάσει τη φυλή τους» τονίζεται.

Η Ελληνική Κοινότητα υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει με σθένος τις προσπάθειές να μην υιοθετηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές και καταλήγει: «Η Αυστραλία χαίρεται την πολυμορφία και την εθνική της κληρονομιά και αυτό θα πρέπει να προστατεύεται από τη νομοθεσία της».


σχετικα αρθρα