Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα φαίνεται ότι είναι ο επικρατέστερος διάδοχος για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπτέρο ότι δεν θα επιδιώξει τρίτη θητεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Ρουμπαλκάμπα, 59 ετών, είναι για το 42% των Ισπανών ο υποψήφιος που θα διασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ενάντι του 17% που υποστηρίζει την υπουργό Αμυνας Κάρμεν Τσακόν, 40 ετών.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, το 52% των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος προτιμούν τον Ρουμπαλκάμπα και μόλις το 15% την Τσακόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Μetroscopia που έγινε για την εφημερίδα El Pais.

Αν και ο Ρουμπαλκάμπα εμφανίζεται εδώ και μήνες ως φοβορί για την προεδρία του PSOE, ο Θαπατέρο άνοιξε τη μάχη της διαδοχής ανακοινώνοντας ότι θα διοργανωθούν εκλογές για την επιλογή του νέου προέδρου του κόμματος.

Η απόφαση του Θαπατέρο να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2012 φαίνεται να επισπεύθηκε από τις άσχημες προοπτικές του κόμματος στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι προηγείται με 44,1% στην πρόθεση ψήφου στην περίπτωση που γίνονταν τώρα βουλευτικές εκλογές, έναντι 28,3% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε από τις 30 έως τις 31 Μαρτίου, δηλαδή πριν την ανακοίνωση του Θαπατέρο.