Κινέζοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν μαζί με Γάλλους συναδέλφους τους και θα κάνουν κοινές περιπολίες στα κύρια τουριστικά σημεία του Παρισιού, καθώς η Γαλλία επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από την Ασιατική χώρα για να αυξήσει τα έσοδά της.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Γαλλία σε ετήσια βάση κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια και το Παρίσι ευελπιστεί να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό με απώτερο στόχο να μειώσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της που κυμαίνεται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά μέσον όρο κάθε Κινέζος τουρίστας που επισκέπτεται τη Γαλλία ξοδεύει κατά τη διάρκεια της διαμονής του περίπου 1500 ευρώ.

Ωστόσο πολλά κινεζικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει κατά καιρούς ότι μεγάλος αριθμός Κινέζων επισκεπτών γίνεται συστηματικά στόχος κλεφτών.

«Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους Κινέζους αστυνομικούς δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά αναμένεται να φτάσουν στη χώρα εντός Ιουνίου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Η ανάπτυξη των Κινέζων αστυνομικών περισσότερο αφορά «τον συμβολισμό παρά την αστυνόμευση», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει καταστήσει το να ενισχυθούν οι οικονομικοί δεσμοί με την Κίνα προτεραιότητα της πολιτικής του, θα μεταβεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, κάνοντας το όγδοο ταξίδι του στην Ασιατική χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2012.

Τον Απρίλιο του ανατέθηκε να συμβάλει να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μέσω της ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των γαλλικών εταιρειών στο εξωτερικό και να υπάρξει αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας έχει ήδη αναγγείλει τη μείωση του χρόνου έγκρισης των θεωρήσεων διαβατηρίου για την έλευση στη χώρα του Κινέζων τουριστών στις 48 ώρες, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση 40% των αιτήσεων σε ετήσια βάση.

«Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Φαμπιούς αργά χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Οι Κινέζοι είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη εθνικότητα των τουριστών που επισκέπτονται τη Γαλλία, μετά τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, οι κινεζικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται ότι ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι πολίτες που επισκέπτονται τη Γαλλία γίνονται στόχος ληστών, ιδιαίτερα στο Παρίσι, εξαιτίας της πεποίθησης των κακοποιών ότι είναι πιο πιθανό να έχουν μαζί τους μετρητά από ό,τι τουρίστες από άλλες χώρες.

«Οι αστυνομικοί μας εγγυώνται την ασφάλεια (των Κινέζων τουριστών), αλλά εάν είναι δυνατό να υπάρχει ένα ψυχολογικό μέτρο που θα καλυτερεύσει τα πράγματα, γιατί να μην το κάνουμε; Αγαπούν τη Γαλλία, αλλά και η Γαλλία πρέπει να τους καλωσορίζει με σωστό τρόπο», είπε ο Φαμπιούς. «Φέρνουν μαζί τους πολλά χρήματα. . . επομένως, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και μένει να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να το επιτύχουμε αυτό».