Η γαλλική δύναμη στην Ακτή Ελεφαντοστού Licorne πήρε τον έλεγχο του αεροδρομίου του Αμπιτζάν, όπου οι μάχες μεταξύ των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό και του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα Αλασάν Ουαταρά συνεχίζονται. Το Παρίσι εξάλλου έστειλε 300 στρατιώτες στη χώρα για να ενισχύσει τη Licorne.

"Η Licorne σε συνεργασία με την Onuci (Αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού) πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου Φελίξ Ουφουέ-Μπουανί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του στρατού.

Εντωμεταξύ η κρατική τηλεόραση της Ακτής Ελεφαντοστού (RTI), η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό, μετέδιδε σήμερα μηνύματα εναντίον της Γαλλίας.

"Η γενοκτονία της Ρουάντας προετοιμάζεται στην Ακτή Ελεφαντοστού από τους άνδρες (του γάλλου προέδρου Νικολά) Σαρκοζί. Λαέ της Ακτής Ελεφαντοστού ας βγούμε μαζικά να καταλάβουμε τους δρόμους", μετέδιδε η τηλεόραση.

"Ο γαλλικός στρατός έχει καταλάβει το αεροδρόμιο Φελίξ Ουφουέ-Μπουανί, βρισκόμαστε σε κίνδυνο", ανέφερε ένα άλλο μήνυμα της RTI.

Η RTI μετέδωσε επίσης σήμερα ένα μήνυμα το οποίο είχε ηχογραφηθεί τη νύχτα και στο οποίο ο Νταμανά Πικά, ένας από τους επικεφαλής των "νεαρών πατριωτών", οπαδών του Γκμπαγκμπό, ζητούσε από το λαό να "κινητοποιηθεί".

"Είναι ο στρατός του λαού. Ο στρατός έχει εξαγνιστεί, η δημοκρατία έχει εξαγνιστεί", δήλωσε. "Πρέπει όλοι οι πατριώτες, οι αντιστασιακοί να βγουν στο δρόμο. Υπάρχουν στιγμές που ο θάνατος αξίζει περισσότερο από την ατιμία. Ομως μην αμφιβάλλετε για τη νίκη μας", πρόσθετε ο Πικά.