Ένας πολίτης έχασε τη ζωή του στο προάστιο Ουμτσάρι του Βελιγραδίου από τις πλημμύρες που πλήττουν από χθες μεγάλο μέρος τη Σερβίας και ένας πυροσβέστης που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης κατοίκων της πόλης Τόπολα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Γιασένιτσα και αγνοείται.

Ο 42χρονος πυροσβέστης προσπαθούσε να σώσει έναν άνθρωπο που είχε σκαρφαλώσει σε δένδρο για να προστατευθεί από τον χείμαρρο και την ώρα της επιχείρησης διάσωσης έσπασε το σκοινί, με αποτέλεσμα να πέσει στα νερά. "Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του" δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών Πρέντραγκ Μάριτς.

Στο προάστιο Ουμτσάρι, όπου βρέθηκε πνιγμένος ο άνδρας, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές που πλήττονται από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο δυτικό τμήμα της Σερβίας, όπου έχουν αποκλειστεί οδικές αρτηρίες και διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι περισσότερες από 20 πόλεις και δήμοι της Σερβίας.

Ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν έχουν μεταφερθεί σε σχολεία, στρατόπεδα, σε συγγενείς. 

Ο τομέας έκτακτων καταστάσεων έχει επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις προστασίας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές. Επί ποδός βρίσκονται 498 πυροσβέστες και διασώστες, 180 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, 100 αστυνομικοί με 100 οχήματα και 23 βάρκες.

Στον δήμο Οσέτσινα 100 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο δημοτικό σχολείο και στον δήμο Γκρότσκα πλημμύρισε το ισόγειο σε οίκο ευγηρίας και 24 υπερήλικες οδηγήθηκαν σε ψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

Στο Βάλιεβο διεξήχθη επιχείρηση εκκένωσης 100 νοικοκυριών από τις πληγείσες συνοικίες Ίλιτζα και Κολουμπάρα, στη Λόζνιτσα απομακρύνθηκαν σε ασφαλή μέρη 11 άνθρωποι, στο Αραντζέλοβατς 16 κάτοικοι, στο Ομπρένοβατς 23 και στο Λαζάρεβατς 22 άτομα.

Στους δήμους Κόσιεριτς και Πόζεγκα κάτω από το νερό είναι πάνω από 3.000 εκτάρια αγροτικής έκτασης.

Προβλήματα από πλημμύρες προκλήθηκαν και σε δήμους και προάστια του Βελιγραδίου, όπου με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία και οι αρχές τοπικές αρχές αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι πόλεις Βάλιεβο, Σάμπατς, Λόζνιτσα, Τσάτσακ, Ζάγιετσαρ και στους δήμους Οσέτσινα, Κοτσέλιεβα, Λάικοβατς, Ουμπ, Λιγκ, Γκόρνι Μιλάνοβατς, Μάλι Ζβόρνικ, Πόζεγκα, Βλαντίμιρτσι, Κόσιεριτς, Ομπρένοβατς και οι δήμοι Λούτσανι και Μιόνιτσα.  

Στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες περιοχές προκλήθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις και ήταν αδύνατη η κυκλοφορία οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Στη διάρκεια της νύχτας διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων στη γραμμή Βελιγράδι-Νις, στο τμήμα Μιλόσεβο-Μπρζα λόγω υπερχείλισης χειμάρρων και οι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους με λεωφορεία.