Εφιαλτικές ώρες πέρασαν όλη τη νύχτα κάτοικοι μεγάλου τμήματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που πλήττεται τις τελευταίες μέρες από αδιάκοπες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, η τριμερής προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις διάσωσης του πληθυσμού και προστασίας των περιουσιών τους.

Μεγάλος αριθμός κατοικιών, καταστημάτων και αγροτικές καλλιέργειες έχουν πλημμυρίσει από την υπερχείλιση των υδάτων των ποταμών Μπόσνα και Μίλιατσκα στην ευρύτερη περιοχή του Σαράγεβο, όπου πλημμύρισαν περισσότερα από 100 σπίτια. Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στα καντόνια, Τούζλα, Σαράγεβο, Ζένιτσα-Ντομπόι. Στην περιοχή της Τούζλας υπερχείλισαν τα νερά της λίμνης Μόντρατς στον ομώνυμο υδροηλεκτρικό σταθμό και κατέκλυσαν χωριά.

Στη διάρκεια της νύχτας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δέχθηκε εκατοντάδες αιτήματα για εκκένωση περιοχών που έχουν βυθιστεί στο νερό.

Μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τη συνδρομή ελικοπτέρων απομάκρυναν και μετέφεραν σε ασφαλές μέρος 12 κατοίκους από το δήμο Σεκόβιτσα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του καντονιού Ζένιτσα-Ντομπόι, η κατάσταση είναι κρίσιμη στους δήμους Όλοβο, Ζένιτσα, Μαγκλάι, Ζαβίντοβιτσι, Ντομπόι, όπου ξεκίνησε η εκκένωση του πληθυσμού και υπήρξαν 1000 κλήσεις από κατοίκους για βοήθεια. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης Μαγκλάι έχει πλημμυρίσει και όλοι δρόμοι έχουν κλείσει.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι δήμοι Βόγκοστσα, Ντομπόι, Μαγκλάι, Όλοβο, Μπιέλινα, Μπράτουνατς, Σεκόβιτσι και η περιφέρεια Μπρτσκο σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Στις πληγείσες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, πολλοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και δεν λειτουργούν σχολεία.

Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Μπόσνα στη Ζένιτσα, στον σταθμό μέτρησης, ξεπέρασε τα 500 εκ. και τα όρια επιφυλακής και απειλούνται οικισμοί.

Στην Κροατία, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει σημάνει "κόκκινο συναγερμό" και προειδοποιεί για δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, για σφοδρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε χθες το βράδυ την πόλη Σπλιτ, όπου από τους δυνατούς ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και οδικοί άξονες καλύφθηκαν από κορμούς και κλαδιά.