Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Κορυφώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα που δείχνοντας να μην λογαριάζει τίποτα και κανέναν, στήνουν εξέδρα εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Αττάλεια απέναντι από το Καστελόριζο. Σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας της ελληνικής και της Τουρκικής ΑΟΖ εντός του έτους θα λειτουργεί η μόνιμη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου .

Το θέμα αυτό έγινε γνωστό μετά από ταυτόχρονα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων Milliyet και Yeni Şafak, όπου αναφέρεται ότι η Άγκυρα σύναψε συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία Shell. Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για την εγκατάσταση της πλατφόρμας αυτής στην περιοχή. Την ίδια ώρα το γνωστό τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Barbaros Hayrettin Paşa,συνεχίζει τις έρευνες του για την ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων σε αμφισβητούμενες περιοχές στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση στην περιοχή, έχει μεγάλη σημασία καθώς γίνεται ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτές τις μέρες μάλιστα αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επιθυμεί την επίσπευση της εξεύρεσης λύση. Το θέμα που προβληματίζει είναι ότι ο μηχανισμός που επιβλέπει την τήρηση των διεθνών κανόνων είναι ανύπαρχτος. Κανείς δεν επιχειρεί να συγκρατήσει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά και εκμεταλλεύεται την ανεμπόδιστη ασύδοτη συμπεριφορά στο να πράττει ότι θέλει.

Με περίσσιο θράσος ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου λοιδόρησε , πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, την καταδίκη της Τουρκίας για τον Αττίλα από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και δήλωσε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καταβάλλει τα 90 εκ. ευρώ ως πρόστιμο για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο. Ωστόσο αν δεν πληρώσει το πρόστιμο και δεν υποστεί καμία κύρωση από την Ευρώπη τότε δικαιώνεται η Άγκυρα ότι μπορεί να αυθαιρετεί χωρίς καμία συνέπεια...