Έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό είναι το μουσείο των Δίδυμων Πύργων, στο οποίο μεταξύ άλλων θα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, ένα πυροσβεστικό όχημα που εγκλωβίστηκε την ώρα της πτώσης και συντρίμμια από τη σκάλα από την οποία διέφυγαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα ανοίξει για το κοινό μετά από τρεις ημέρες με τους συγγενείς των θυμάτων να έχουν προτεραιότητα.

Ανάμεσα στα περίπου 7.000 εκθέματα περιλαμβάνονται από κατεστραμένες μηχανές αεροσκαφών και πυροσβεστικά οχήματα που εγκλωβίστηκαν στο σημερινό «σημείο μηδέν», μέχρι φορητοί υπολογιστές των τρομοκρατών και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Ακόμη και ένα ζευγάρι παντόφλες της American Airlines διατίθεται προς έκθεση στο μουσείο μνήμης για την «ημέρα που άλλαξε τον κόσμο». 

Η δημιουργία του Εθνικού Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου πάντως έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, δεδομένου ότι το 40% των πτωμάτων (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.123 σορούς) ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί. 

Τη στιγμή που τα περίπου 7.000 εκθέματα μεταφέρονταν στο 7όροφο κτίριο, πολλές ήταν οι οικογένειες συγγενών που παραπονέθηκαν για το γεγονός ότι προσωπικά αντικείμενα των αγαπημένων τους θα αποτελέσουν θέαμα για τουρίστες και -ίσως- τρομολάγνους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιηθήκε εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2.973 άνθρωποι.

Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.