current views are: 1

15 Μαΐου 2014
Δημοσίευση20:21

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Στις 12 Οκτωβρίου οι γενικές εκλογές

Στις 12 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Στιέπαν Μίκιτς.

Δημοσίευση 20:21’
αρθρο-newpost

Στις 12 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Στιέπαν Μίκιτς.

Στις 12 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Στιέπαν Μίκιτς.

Η απόφαση για την προκήρυξη εκλογών, στις οποίες οι πολίτες θα ψηφίσουν για τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας, για τη Βουλή της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, για τις συνελεύσεις των 10 καντονιών της ίδιας οντότητας, καθώς και για το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας, ελήφθη σήμερα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Απευθείας θα εκλεγούν επίσης ο νέος πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και οι δύο αντιπρόεδροι της ίδιας οντότητας.

 Οι πολίτες της Βοσνίας που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν στις έδρες των διπλωματικών-προξενικών αντιπροσωπειών σε 24 χώρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στις 12 Οκτωβρίου και τα τελικά θα δημοσιοποιηθούν έως τις 11 Νοεμβρίου. 

Το κόστος των γενικών εκλογών θα ανέλθει στα 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα οριστικοποιηθούν στις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι πολίτες, με δικαίωμα ψήφου είναι περίπου 3.230.000.

Τα πολιτικά κόμματα και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στις εκλογές έως το τέλος Μαΐου.

Θέματα που εκκρεμούν είναι οι δημοτικές εκλογές στον δήμο Μόσταρ, οι οποίες δεν αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο, καθώς το καταστατικό του δήμου δεν έχει εναρμονιστεί με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, λόγω διαφωνιών των κομμάτων Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης.

Την ημέρα των εκλογών δεν καθορίζεται η σύνδεση όλων οργάνων της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας στη Βοσνία. Η σύνθεση της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας και της Βουλής των Λαών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας επικυρώνεται αργότερα, με την έμμεση εκλογή βουλευτών βάσει αποφάσεων των εκλεγμένων σωμάτων του Κοινοβουλίου της οντότητας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας θα εκλεγούν, επίσης, με αποφάσεις του Κοινοβουλίου της οντότητας.


σχετικα αρθρα