Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Η δίχως προηγούμενο τραγωδία που σημειώθηκε την Τρίτη στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στην Τουρκία πέρα από το σοκ που δημιούργησε, προκάλεσε και οργισμένες αντιδράσεις: Τόσο σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας όσο και τους συγγενείς των αδικοχαμένων εργατών που κάνουν ότι μπορούν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν πως ευθύνονται για το πρωτοφανές περιστατικό.

Στο στόχαστρο μπήκε και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – και πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε, καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως η κυβέρνησή του αγνόησε τις εκκλήσεις για έλεγχο στην ασφάλεια του συγκεκριμένου ορυχείου- που επισκέφτηκε την περιοχή της τραγωδίας.

Αυτό που εξόργισε περισσότερο τους κατοίκους είναι η πρωτοφανής προκλητικότητα του τούρκου πρωθυπουργού: Πέραν από το αμίμητο «συμβαίνουν αυτά» που είπε σε δηλώσεις του χτες, τα τουρκικά μέσα επικαλούνται σκηνές σε βίντεο που δείχνουν τον Ερντογάν να χειροδικεί κατά διαδηλωτών που περικύκλωσαν τον ίδιο και την συνοδεία του κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet που επικαλείται σχετικό βίντεο το οποίο ήδη κάνει το γύρο του ίντερνετ στην Τουρκία, ο Ερντογάν να χτυπά ένα κορίτσι που όταν τον είδε μπροστά της άρχισε να φωνάζει:

«Τι κάνει εδώ ο δολοφόνος του πατέρα μου;»

Αν και η εικόνα δεν είναι καθαρή, ο Ερντογάν φαίνεται να κάνει επιθετική κίνηση και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, γρονθοκόπησε το κορίτσι που του φώναξε. Κατά άλλους, τη χτύπησε επανειλημμένα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν ο τούρκος πρωθυπουργός χτύπησε όντως κάποιον η απλά έδειξε τη γροθιά του.

Μάλιστα αυτόπτης μάρτυρας είπε στη Hurriyet πως «το κορίτσι έλεγε “μην το κάνεις”».

«Δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήμουν τρομοκρατημένος» είπε ο αυτόπτης και συνέχισε: «Πώς είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο ένας πρωθυπουργός; Ήταν οργή;», διερωτήθηκε.

Το σχετικό βίντεο και οι καταγγελίες έρχονται σε συνέχεια των ισχυρισμών πως σύμβουλος του Ερντογάν κλώτσησε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων.