Ο Λευκός Οίκος επέπληξε με δριμύτητα τη νορβηγική διπλωματία το 2009 όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, αποκάλυψε σήμερα νορβηγός διπλωμάτης.

«Η πιο δυσάρεστη μέρα μου στον ΟΗΕ, όσο ήμουν πρεσβευτής της Νορβηγίας, είναι όταν ανακοινώθηκε το Νόμπελ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε ο Μόρτεν Βέτλαντ, εκπρόσωπος της Νορβηγίας στα Ηνωμένα Εθνη από το 2008 μέχρι το 2012.

«Ο συνάδελφός μου στην Ουάσινγκτον δέχθηκε δριμεία επίπληξη από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου (τον Ραμ Εμάνιουελ). Διατυπώθηκε η λέξη 'δουλικός' », γράφει σε χρονογράφημά του στην εφημερίδα Dagens Naeringsliv ο νορβηγός διπλωμάτης.

Κατά γενική έκπληξη, ο Μπαράκ Ομπάμα βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τις εξαιρετικές του προσπάθειες υπέρ της ενίσχυσης της διπλωματίας και της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς». Η ανακοίνωση έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2009, λιγότερο από έναν χρόνο αφού ο Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ και τη στιγμή που η χώρα του πολεμούσε σε δύο περιφερειακούς πολέμους, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το κείμενο του Μόρτεν Βέτλαντ δημοσιεύεται στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης για την ανεξαρτησία και τη σύνθεση της επιτροπής του Νόμπελ. Τα πέντε μέλη που την απαρτίζουν ορίζονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο, αλλά ενεργούν με πλήρη αυτονομία. Ωστόσο, ορισμένες φορές οι επιλογές τους συνδέονται με την εξωτερική πολιτική της Νορβηγίας.

Υπάρχουν φωνές, ανάμεσά τους και του Μόρτεν Βέτλαντ, που τάσσονται υπέρ του ανοίγματος της επιτροπής και σε προσωπικότητες εκτός της Νορβηγίας, ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντές της και να τονιστεί ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της.