«Αποχή» ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας

«Αποχή» ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας

Μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στην ανατολική ρωσόφωνη Ουκρανία δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, στην οποία ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλοδυτικός πολιτικός Πέτρο Ποροσένκο αναδεικνύεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που μόλις το 36% των ψηφοφόρων δηλώνει έτοιμο να προσέλθει στις κάλπες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Χμέλκο, διευθυντής του ινστιτούτου κοινωνιολογίας Kmis, σχολιάζοντας την δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.022 προσώπων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 32,2% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει και το 31,5% «δε γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει» και πιθανόν θα μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία, επισήμανε ο Χμέλκο.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2010, στις οποίες νίκησε ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70% και πλέον στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος αναδεικνύεται ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας», ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο (33,7% στην πρόθεση ψήφου). Ο Ποροσένκο τάχθηκε ανοικτά υπέρ του κινήματος αμφισβήτησης που υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας – οι διαδηλώσεις του κινήματος αυτού οδήγησαν στην αποπομπή του Γιανουκόβιτς.

Τον Ποροσένκο ακολουθεί σε απόσταση η Γιούλια Τιμοσένκο, η πρώην ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 (5,9% στην πρόθεση ψήφου).

Ο φιλορώσος Σεργκέι Τιγκίπκο κατατάσσεται τρίτος με 4,1% στην πρόθεση ψήφου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο