Περίπου 250 διαδηλωτές, ανάμεσά τους τρεις βουλευτές των οικολόγων πρασίνων, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ – οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη –, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

«Υπήρξαν 249 συλλήψεις» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπάστιαν Φράνκο, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας D19- 20, στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις αγροτών, ανέργων, συνδικαλιστών και καλλιτεχνών, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο της «κοινωνικής, οικολογικής και επισιτιστικής καταστροφής» που θα φέρει κατ' αυτούς η συνθήκη, πιο επίσημα η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP), τους όρους της οποίας διαπραγματεύονται οι Βρυξέλλες με την Ουάσιγκτον την τρέχουσα περίοδο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αυτή γίνονται χωρίς «δημοκρατικό έλεγχο» και επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από «τις μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε στον ιστότοπό της η Συμμαχία.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την παρουσία των Βέλγων βουλευτών μεταξύ των συλληφθέντων και ανέφερε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις εξακριβώθηκαν οι ταυτότητές τους.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι βουλευτές διέπραξαν παραβάσεις» του νόμου, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κριστιάν ντε Κονίνκ, ο οποίος δικαιολόγησε την επέμβαση της αστυνομίας επικαλούμενος το γεγονός ότι οι διαδηλωτές επιχείρησαν – ενώ δεν είχαν λάβε άδεια –, να πραγματοποιήσουν πορεία προς ένα χώρο όπου διεξαγόταν μιας συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας αναμενόταν να εκφωνήσει ομιλία ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ ενώπιον επιχειρηματιών.

Οι διαδηλωτές, στους οποίους αστυνομικοί φόρεσαν πλαστικές χειροπέδες, προτού τους μεταφέρουν με αυτοκίνητα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, αναμένεται σύντομα να αφεθούν ελεύθεροι, πρόσθεσε ο Κονίνκ.

Περίπου 1000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί πλησίον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών με στόχο να «περικυκλώσουν» με ολιγομελείς ομάδες το Παλάτι του Έχμοντ, ένα επιβλητικό κτίριο που ανήκει στο βελγικό κράτος και στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Συνόδου με αντικείμενο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση προκειμένου να τους εμποδίσουν, πριν προχωρήσουν σε προσαγωγές.

Το κόμμα των Πρασίνων του Βελγίου Εcolo είχε στείλει περίπου 15 εκπροσώπους και στελέχη του, εκ των οποίων κάποιοι συνελήφθησαν, περιλαμβανομένων των τριών βουλευτών του περιφερειακού κοινοβουλίου των Βρυξελλών, της Αν Ερσκοβισί, του Άχμεντ Μούχσιν και του Αλέν Μαρόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Φράνκο Μεγκετό.

Οι βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι, μετά από αίτημα της συμπροεδρεύουσας του κόμματος Ecolo, Εμιλί Όγιος, ανέφερε το κόμμα των Πρασίνων.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «συμπεριφέρθηκαν σαν οι διαδηλωτές να ήταν τρομοκράτες ενώ ήταν απλοί πολίτες και κομματικά στελέχη» κατήγγειλε ο υπουργός Προεδρίας της περιφερειακής κυβέρνησης των Βρυξελλών, ο οικολόγος Χρήστος Δουλκερίδης.