Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 που άρχισαν το βράδυ της Τρίτης προχωρούν μεν αλλά είναι "δύσκολες", δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna. 

"Οι συνομιλίες προχωρούν σε κλίμα καλής βούλησης αλλά προχωρούν πολύ δύσκολα και αργά", δήλωσε ο Αραγκτσί. "Η Κάθριν Αστον, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε εκτενείς συνομιλίες χθες βράδυ με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται σήμερα", έγραψε στο Twitter o Μάικλ Μαν, ο εκπρόσωπος της Αστον που χαρακτήρισε τις συνομιλίες "σοβαρές". 

Οι δύο πλευρές αναμένεται να αρχίσουν τη σύνταξη μιας τελικής συμφωνίας η οποία θα εγγυάται ταυτόχρονα τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και θα επιτρέψει την άρση όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. 

Οι δυο πλευρές επιθυμούν την εξεύρεση μιας τελικής συμφωνίας μέχρι τις 20 Ιουλίου αλλά αν χρειαστεί, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να παραταθούν με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων πλευρών. 

Οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες ώστε τυχόν προσπάθειές του για να αποκτήσει πυρηνικό όπλο να είναι σχεδόν αδύνατες ή να εντοπίζονται εύκολα. 

Σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη, η οποία αρνείται κάθε στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού της προγράμματος, ζητεί την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. 

Αν και ορισμένες διαφορές δείχνουν ήδη να έχουν αμβλυνθεί, κυρίως όσον αφορά τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ, οι δύο πλευρές υπενθυμίζουν ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί όσο δεν υπάρχει συμφωνία στο σύνολο των θεμάτων. 

"Ειλικρινά είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις. Προειδοποιώ, ότι θα αρχίσουμε να συντάσσουμε μια συμφωνία δεν σημαίνει ότι αυτή επίκειται ή ότι είμαστε βέβαιοι πως θα καταλήξουμε στην επίλυση των προβλημάτων αυτών", δήλωσε αργά χθες υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.