Τη βοήθεια διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στη χώρα από τις σαρωτικές πλημμύρες και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές ζήτησε το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μετά από απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της χώρας.

Νωρίτερα, χθες, η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας έλαβε απόφαση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην κροατο-μουσουλμανική οντότητα λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν υπερχείλιση των ποταμών και πλημμύρες

Σε σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ζίβκο Μπούντιμιρ, αποφασίστηκε η κυβέρνηση, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και το αρχηγείο της αστυνομίας να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την προστασία των κατοίκων και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Στο αίτημα για βοήθεια ανταποκρίθηκαν ήδη το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP), η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και η οργάνωση "Save the Children".

Μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με ελικόπτερα, βάρκες και άλλα μέσα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στον πληθυσμό. Η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (EUFOR) έλαβε επίσης μέρος στις επιχειρήσεις με 60 στρατιώτες και 20 φορτηγά.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από χθες σε δέκα δήμους της Σερβικής Δημοκρατίας και σήμερα και στον δήμο της Μπάνια Λούκα.

Από τις ασταμάτητες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας, υπερχείλισαν οι ποταμοί Μπόσνα και Ντρίνα και Βρμπας, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Συνοικίες και προάστια της Μπάνια Λούκα έχουν πλημμυρίσει και έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε γέφυρες.

Χαοτική περιέγραψε την κατάσταση ο δήμαρχος της πόλης Σάματς, Σάβο Μίνιτς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις προσπάθειες μεταφοράς των κατοίκων στα σχολεία της πόλης. Τα νερά του ποταμού Μπόσνα έχουν καλύψει τους δρόμους του Σάματς και η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις.

Σχεδόν όλη η περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας, εκτός από το νότιο τμήμα, έχει πληγεί από τις πλημμύρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της σερβοβοσνιακής οντότητας, Νεμπόισα Ράντοντσιτς.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην πόλη Όλοβο, που έχει βυθιστεί στο νερό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σερβικής Δημοκρατίας, Βεσέλικο Έλεζ δήλωσε σήμερα ότι στην πόλη Ντομπόι, που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες, όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν επιχειρήσεις διάσωσης κατοίκων που εγκλωβίστηκαν σε κτίρια και διανομής τροφίμων και νερού. Στις προσπάθειες συμμετέχουν και μέλη από λέσχες καγιάκ και ράφτινγκ.

Στην πόλη Μαγκλάι, που έχει μετατραπεί σε λίμνη, άρχισε να υποχωρεί η στάθμη του ποταμού Μπόσνα, αλλά εκατοντάδες πολίτες μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος, όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Στη Σρεμπρένιτσα και στο Μπράτουνατς, σήμερα, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, όχι όμως στη Μπιέλινα και στην Τούζλα, όπου χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Σε άλλες περιοχές έχουν καταρρεύσει γέφυρες, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και από τις κατολισθήσεις έχουν αποκοπεί δρόμοι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να παραμένουν αποκλεισμένοι χωρίς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και τους συνιστούν να καταναλώνουν μόνον εμφιαλωμένο νερό.