Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν κατέρρευσε από τις πλημμύρες τμήμα του σπιτιού του στο χωριό Ντβόροβι, στο δήμο Μπιέλινα της Σερβικής Δημοκρατίας, στο βορειανατολικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Είναι το πρώτο θύμα από τις πλημμύρες στη Σερβική Δημοκρατία, δήλωσε στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίρνα Σόγια.

Στη στέγη του σπιτιού βρίσκεται μία γυναίκα που περιμένει βοήθεια και αστυνομικοί καταβάλλουν προσπάθειες να την απομακρύνουν από την περιοχή που έχει καλυφθεί από νερό, πρόσθεσε.

Φθάνουν οι ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό

Σε εξέλιξη είναι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιχείρηση ανάπτυξης ομάδων διάσωσης που έφθασαν τη χώρα από την Κροατία για να βοηθήσουν τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας.

Ταυτόχρονα, τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά στη λεκάνη του ποταμού Σάβα και στους οικισμούς που είναι κοντά.

 Στις πληγείσες περιοχές, στα καντόνια Πόζεσκα-Σλαβόνσκα και Μπρότσκι-Πόσαβσκα αναμένεται σήμερα να φθάσουν 250 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της Κροατίας με εξοπλισμό, οχήματα και βάρκες για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Άμυνας της Κροατίας, Άντε Κοτρομάνοβιτς και του ανώτατου επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων θα αποσταλούν στη Βοσνία δύο στρατιωτικά ελικόπτερα με 15 μέλη των ενόπλων δυνάμεων για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκτός από την Κροατία προσφέρθηκαν για παροχή βοήθειας οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Σλοβενία.

Οι ομάδες διάσωσης θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού που έχει εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένες περιοχές.

Από το υπουργείο Ασφάλειας, η γενική κατάσταση στα τμήματα της χώρας που έχουν πληγεί περιγράφεται ως κρίσιμη, αλλά σημειώνεται ότι η στάθμη των υδάτων ποταμών άρχισε να υποχωρεί.

Η προσέγγιση των πόλεων Μαγκλάι και Ντομπόι δεν είναι δυνατή, καθώς όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Δύσκολη είναι η κατάσταση στους δήμους Σεκόβιτσι, Ζβόρνικ, Μπράτουνατς, Κότορ Βάρος, Πέτροβο, Κλαντάνι, Λούκαβατς, Σρεμπρένιτσα, Ζένιτσα και Τούζλα.

Λόγω των πλημμυρών προκλήθηκαν κατολισθήσεις σε πολλούς περιφερειακούς και κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας, έχουν καταρρεύσει γέφυρες και έχουν προκληθεί ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης.  

Ο εκτελών χρέη επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Φαχρουντίν Σόλακ είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην οδική αρτηρία που συνδέει το Σαράγεβο με τις πληγείσες πόλεις Μαγκλάι και Ντομπόι.

"Εκεί έχουμε τεράστια προβλήματα με τις κατολισθήσεις, προσπαθούμε στη διάρκεια της μέρας να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία" πρόσθεσε.