Η UNICEF και οι συνεργάτες της έχουν εξασφαλίσει την απελευθέρωση πάνω από 1.000 παιδιών από ένοπλες ομάδες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τη φετινή χρονιά, αριθμός πενταπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2013.

Ωστόσο, χιλιάδες ακόμη παιδιά παραμένουν στις τάξεις των ενόπλων ομάδων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Δεδομένου ότι η βία κλιμακώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο εκτιμώμενος αριθμός τους, σχεδόν διπλασιάστηκε, από 3.500 σε περίπου 6.000.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε αυτές τις βάρβαρες μάχες, αποτελεί ακόμη μια υπενθύμιση των ανείπωτων βαναυσοτήτων που τα παιδιά βιώνουν κάθε μέρα», τονίζει ο Soyleymane Diabaté, εκπρόσωπος της UNICEF στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Και συμπληρώνει: «Τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες».

Τα παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν χρησιμοποιηθεί με κάθε τρόπο στις συγκρούσεις, όχι μόνο ως πολεμιστές, αλλά και ως μάγειροι, μεταφορείς και φύλακες. Από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν φέτος, το 1 στους 5 είναι κορίτσια.

«Πολλά από αυτά τα παιδιά, έχουν δει τα αδέλφια, ή τους συγγενείς τους να σκοτώνεται μπροστά τους και είναι μίλια μακριά από τα χωριά και τις οικογένειές τους», συνεχίζει ο Diabaté. Και προσθέτει: «Με κάθε παιδί που μιλήσαμε μας είπε ότι θέλει να εγκαταλείψει την ένοπλη ομάδα και να επιστρέψει στο σχολείο . Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε αυτά τα παιδιά».

Η UNICEF υποστηρίζει τα παιδιά που αποδεσμεύονται από τις ένοπλες ομάδες με ένα πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη, εντοπισμό και επανένωση με την οικογένειά τους και επιστροφή στο σχολείο. Στα μεγαλύτερα παιδιά, παρέχεται ταχύρυθμη μάθηση και επαγγελματική κατάρτιση. Η χρηματοδότηση πάντως, εξακολουθεί ν’ αποτελεί εμπόδιο. UNICEF εξακολουθεί να χρειάζεται 7.600.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει τη δουλειά της στον τομέα της παιδικής προστασίας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.