Πέντε μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα που είχαν απαχθεί στις αρχές Ιανουαρίου από μια ένοπλη ομάδα στη βορειοδυτική Συρία, απελευθερώθηκαν όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Πέμπτη.

«Η μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί άμεση συνέπεια των απαγωγών εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας» ανακοίνωσαν οι ΓΧΣ, προσθέτοντας ότι περίπου 150.000 άνθρωποι στην εμπόλεμη περιοχή στερούνται ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των απαχθέντων, ούτε που δραστηριοποιούνταν ή το πώς απελευθερώθηκαν. Οι ΓΧΣ ανέφεραν πάντως ότι οι τρεις από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι στις 4 Απριλίου και οι δύο στις 14 Μαΐου και είναι τώρα στη διαδικασία να συνδεθούν με τα συγγενικά τους πρόσωπα. Όπως ανέφερε η οργάνωση όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μια οργάνωση γνωστή για την αποστολή ιατρικού προσωπικού σε εμπόλεμες ζώνες ανακοίνωσαν επίσης ότι για λόγους ασφαλείας έχουν κλείσει ένα νοσοκομείο και δύο ιατρικά κέντρα στην επαρχία Λατάκια της βορειοδυτικής Συρίας. Από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβριο ότι 12 εργαζόμενοι του ΟΗΕ και 32 εργαζόμενοι ή εθελοντές της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν σκοτωθεί από το Μάρτιο του 2011, όταν άρχισε η κρίση στη χώρα .Άλλοι 21 εργαζόμενοι του ΟΗΕ παραμένουν όμηροι ενόπλων οργανώσεων.