Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό εν αναμονή της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι για να τον συγχαρεί για τη συντριπτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε η βρετανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί.

Εξάλλου και ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ συνομίλησε με τον Μόντι για να τον συγχαρεί για «την εντυπωσιακή νίκη του» στις εκλογές.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας ο Σαρίφ εξέφρασε «τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του» στον Μόντι, όπως ανέφερε το γραφείο του πακιστανού πρωθυπουργού.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανία το 1947, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές, κυρίως για τον έλεγχο του Κασμίρ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση εναντίον ενός μεγάλου ξενοδοχείου της Μουμπάι (Βομβάη) το 2008 από την οποία έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και την οποία η Ινδία αποδίδει σε πακιστανούς ισλαμιστές.

Ο Σαρίφ, που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι τον Ιούνιο, έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ινδία, όμως κάποιοι στο Πακιστάν δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους που οι ινδουιστές εθνικιστές του Μόντι αναλαμβάνουν την εξουσία στο Νέο Δελχί.

Το εθνικιστικό ινδουιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Ναρέντρα Μόντι κατήγαγε μια συντριπτική νίκη και μπορεί να έχει μόνο του την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε 30 χρόνια.