current views are: 1

17 Μαΐου 2014
Δημοσίευση07:18

Ινδία: Υποδοχή ήρωα για τον Μόντι

Υποδοχή ήρωα περίμενε τον Ναρέντρα Μόντι, τον πρωθυπουργό εν αναμονή της Ινδίας, στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί όπου έφτασε νωρίτερα σήμερα μετά τη συντριπτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, που σηματοδότησε το τέλος της δυναστείας των Νεχρού- Γκάντι.

Δημοσίευση 07:18’
αρθρο-newpost

Υποδοχή ήρωα περίμενε τον Ναρέντρα Μόντι, τον πρωθυπουργό εν αναμονή της Ινδίας, στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί όπου έφτασε νωρίτερα σήμερα μετά τη συντριπτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, που σηματοδότησε το τέλος της δυναστείας των Νεχρού- Γκάντι.

Υποδοχή ήρωα περίμενε τον Ναρέντρα Μόντι, τον πρωθυπουργό εν αναμονή της Ινδίας, στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί όπου έφτασε νωρίτερα σήμερα μετά τη συντριπτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, που σηματοδότησε το τέλος της δυναστείας των Νεχρού- Γκάντι.

Εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες περίμεναν τον Μόντι στο αεροδρόμιο, όπου εμφανίστηκε χαμογελώντας, σχηματίζοντας το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά του.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Ινδίας, η προσωπικότητα του οποίου και η μέχρι τώρα πολιτική του διαδρομή διχάζουν, έλαβε χθες Παρασκευή τα συγχαρητήρια των ηγετών του κόσμου μετά τη νίκη του κόμματός του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

Ο 63χρονος γιος ενός πωλητή τσαγιού, η καταγωγή και η πορεία του οποίου έρχονται σε αντιπαράθεση με την παραδοσιακή ελίτ του Νέου Δελχί, αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα στο Βαρανάσι για να προσευχηθεί στις όχθες του Γάγγη, ένας τρόπος να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους της ιερής αυτής πόλης των ινδουιστών.

Η συντριπτική νίκη του κόμματος του Μόντι, που μέχρι στιγμής δεν κατείχε αξιώματα σε εθνικό επίπεδο, κλείνει ένα κεφάλαιο εύθραυστων κυβερνήσεων συνασπισμού, δίνοντάς του την ευχέρεια να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί.

Με περισσότερες από έξι φορές περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από το δεύτερο κόμμα, ο Μόντι διαθέτει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που είχε ποτέ κυβέρνηση μετά τη δολοφονία το 1984 της πρωθυπουργού του Κόμματος του Κογκρέσου Ίντιρα Γκάντι.
«Τσου-νάμο!», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Asian Age, που κάνει ένα λογοπαίγνιο με το τσουνάμι και το όνομα «Νάμο» που συχνά χρησιμοποιείται για τον Ναρέντρα Μόντι.

Όταν ήταν πρωθυπουργός η Ίντιρα Γκάντι λεγόταν ότι ήταν τόσο ισχυρή που είχε δημιουργηθεί η φράση: «Η Ινδία είναι η Ίντιρα, η Ίντιρα είναι η Ινδία». Η εφημερίδα Economic Times τροποποιώντας το σύνθημα αυτό έγραψε στην πρώτη της σελίδα: «Η Ινδία είναι ο Μόντι. Ο Μόντι είναι η Ινδία».

«Η δύναμη του Μόντι συνέθλιψε το Κογκρέσο», αναφέρει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Business Standard μετά την πρωτόγνωρη ήττα του κόμματος των Γκάντι και του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ το οποίο κατάφερε να κερδίσει μόλις 44 από τις 543 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο Ραχούλ Γκάντι και η μητέρα του Σόνια κατάφεραν να διατηρήσουν τις βουλευτικές έδρες τους, όμως αυτές ήταν οι μοναδικές που το Κόμμα του Κογκρέσου μπόρεσε να κερδίσει στο κρατίδιο Ουτάρ-Πράντες το οποίο εκλέγει 80 βουλευτές.

Με σχεδόν καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων σήμερα το πρωί το BJP αναμένεται να κερδίσει 282 έδρες, 10 περισσότερες από την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει. Εξάλλου μαζί με τα κόμματα που συνεργάζονται με το BJP αναμένεται να διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία 337 εδρών.

Η επιθυμία κυρίως των νεαρών ψηφοφόρων για αλλαγή έπειτα από μια ασθενή οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των σκανδαλών διαφθοράς φαίνεται να ξεπέρασε τις ανησυχίες για την εθνικιστική, ινδουιστική πολιτική του Μόντι και την έξαρση βίας εναντίον των μουσουλμάνων που ακολούθησε την εκλογή του στη διακυβέρνηση του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ πριν 12 χρόνια, το οποίο διοικεί έκτοτε.

Στη νικητήρια ομιλία του χθες ο Μόντι αναφέρθηκε στις ανησυχίες ότι η φιλοινδουιστική πολιτική του θα θέσει στο περιθώριο τις μειονότητες της Ινδίας επισημαίνοντας ότι «η εποχή της διχαστικής πολίτικης έχει τελειώσει. Από σήμερα και στο εξής θα ξεκινήσει η πολιτική της ένωσης των ανθρώπων».

«Δεν υπάρχουν λέξεις που να αρκούν για να χαιρετίσω τη νεολαία της Ινδίας. Ηγήθηκαν από το μέτωπο στις εκλογές και ξεπέρασαν μη-ζητήματα όπως η κάστα και η πίστη», ανέφερε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας στον λογαριασμό του στο Twitter αργά χθες Παρασκευή.

Από την Ουάσινγκτον η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον Μόντι για την εκλογή του και ανακοίνωσε ότι θα του δοθεί άδεια εισόδου στη χώρα. Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να εκδώσουν βίζα στον Μόντι το 2005 εξαιτίας των διαθρησκευτικών ταραχών που είχαν ξεσπάσει τρία χρόνια νωρίτερα στο κρατίδιο Γκουτζαράτ υπό την πρωθυπουργία του.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ κάλεσε τον Μόντι στη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Μπρίσμπεϊν.

«Αν και ο Μόντι θεωρούνταν από πολλούς επικριτές του ως μια “διχαστική” δύναμη, η συντριπτική του νίκη ειρωνικά αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια “ενωτική” δύναμη», δήλωσε ο Τζάγκντις Μπαγκουάτι, διακεκριμένος ινδός οικονομολόγος που είναι σύμβουλος του νέου πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ινδίας Σινγκ δήλωσε ότι οι πρόσφατες εκλογές ενίσχυσαν τη δημοκρατία της χώρας.

«Συμπολίτες, κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να σεβαστεί την κρίση σας. Οι εκλογές, που διεξήχθησαν δίκαια, ενίσχυσαν τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», είπε ο Σινγκ, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του στον ινδό πρόεδρο Πρανάμπ Μουχερτζί έπειτα από δύο πενταετείς θητείες.

Ο Μόντι αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα.


σχετικα αρθρα