Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, αν δεν επέμβει η κυβέρνηση ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια, προειδοποίησε η Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Η Εκλογική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της καθώς ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί και να διοργανωθεί αυτή η κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της Ουκρανίας εξαιτίας «των παράνομων ενεργειών αγνώστων», αναφερόμενη στους φιλορώσους αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Συνολικά, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των επίσημων στοιχείων για τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους στις περιοχές αυτές, περισσότεροι από 970.000 ψηφοφόροι στο Ντονέτσκ και περισσότεροι από 940.000 ψηφοφόροι στο Λουχάνσκ ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν.

Συνολικά 36 εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένονται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η Εκλογική Επιτροπή επισημαίνει «την άρνηση ή την έλλειψη αντίδρασης» από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας όταν αξιωματούχοι της ανατολικής Ουκρανίας καταγγέλλουν τις πράξεις των αυτονομιστών και καλεί τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να λάβει «μέτρα ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».