Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αστυνομικοί και στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ταΐζ της Υεμένης, νοτίως της πρωτεύουσας Σαναά, δήλωσε ιατρική πηγή. Εκατοντάδες οι τραυματίες.

Μια άλλη πηγή του νοσοκομείου ανέφερε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της χρήσης δακρυγόνων.

Σύμφωνα με διαδηλωτές, τα πρώτα θύματα δέχθηκαν τα πυρά αστυνομικών και στρατιωτών. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φθάσουν στην έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας και μάλιστα κάποιοι κατάφεραν να εισέλθουν στον περίβολο του κτιρίου, αλλά δέχθηκαν τα πυρά ενόπλων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ακροβολιστεί στη στέγη του.

Στο λιμάνι Χουντάιτα, 50 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν, οι περισσότεροι από δακρυγόνα.

Οι διαδηλώσεις έχουν φέρει την κυβέρνηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όμως ο πρόεδρος κάλεσε χθες να "τερματιστεί η βία", αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει σύντομα από το θώκο.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, πάντως, αρχίζει να αποσύρει την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Υεμένης και να προσανατολίζεται προς τη διευκόλυνση της αποχώρησής του από την εξουσία, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστήριξε επί μακρόν τον πρόεδρο της Υεμένης που βρίσκεται στην εξουσία από το 1978, ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα "απέφυγε την άσκηση δημόσιας κριτικής" εναντίον του.

Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους συμμάχους τους της Υεμένης ότι, δεδομένου του σημαντικού λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης με το οποίο είναι αντιμέτωπος, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η παραμονή του στην εξουσία και οφείλει να αποχωρήσει.

Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η πρόταση που εξετάζεται είναι η παράδοση της εξουσίας σε προσωρινή κυβέρνηση μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Υεμένης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτησιν τη θέση της Ουάσινγκτον ως προς τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στον Σάλεχ και τους αντιπολιτευόμενους "είχαν αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια ολόκληρης της Υεμένης", δήλωσε στην εφημερίδα αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, το θέμα της αντικατάστασης του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έχει τεθεί από το 2005 στις ΗΠΑ.  Η πτώση του συμμάχου τους θα συνιστούσε για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, "πραγματικό πρόβλημα".