Μετάβαση προς μία συνταγματική δημοκρατία και αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι προτείνουν τουλάχιστον δύο από τους γιους του λίβυου συνταγματάρχη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, δείχνοντας την ύπαρξη δύο τάσεων στην οικογένεια. Δεν δέχονται την πρόταση οι αντικαθεστωτικοί.

Επικαλούμενη ένα λίβυο διπλωμάτη, που δεν κατονομάζεται και έναν αξιωματούχο οι οποίοι είναι ενήμεροι για το σχέδιο, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι της μετάβασης θα ηγηθεί ένας από τους γιους του συνταγματάρχη Καντάφι, ο Σάιφ αλ -Ισλάμ ελ Καντάφι.

Η πρόταση αυτή προωθείται από τον Σάιφ και τον Σαάντι, οι οποίοι "θέλουν να προχωρήσουν για να αλλάξουν τη χώρα, χωρίς τον πατέρα τους", σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση αυτή είναι πιθανόν να φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα παιδιά του Καντάφι.

Αν και ο Σάιφ και ο Σαάντι ανήκουν στη "δυτική σχολή" και τάσσονται "υπέρ του δυτικού οικονομικού και πολιτικού ανοίγματος", οι δύο άλλοι, ο Χαμίς και ο Μουτουασίμ, έκαστος των οποίων ηγείται του δικού του παραστρατιωτικού σώματος, θεωρούνται υποστηρικτές της "σκληρής γραμμής". Ο Μουτουασίμ είναι αντίπαλος του Σάιντ στη μάχη για τη διαδοχή του πατέρα τους.

Δεν δέχονται την πρόταση οι αντικαθεστωτικοί

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, απέρριψε την ιδέα, για την οποία έγραψε η εφημερίδα New York Times.

"Αυτό απορρίφθηκε παντελώς από το Συμβούλιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. "Ο Καντάφι και οι γιοί του πρέπει να φύγουν πριν από κάθε διπλωματική διαπραγμάτευση", δήλωσε.