Η αστυνομία του Βιετνάμ, που παρατάχθηκε μαζικά στις μεγάλες πόλεις, εμπόδισε σήμερα τη διεξαγωγή νέων αντικινεζικών διαδηλώσεων, έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μετά την εγκατάσταση από την Κίνα μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου σε περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την οποία διεκδικεί το Ανόι. 

Η Κίνα έχει απομακρύνει από το Βιετνάμ περισσότερους από 3.000 πολίτες της μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εναντίον Κινέζων και κινεζικών επιχειρήσεων. Εξάλλου το Πεκίνο έστειλε σήμερα πέντε πλοία ώστε να συνεχιστεί η απομάκρυνση των πολιτών του, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα

Η αστυνομία περικύκλωσε την κινεζική πρεσβεία στο Ανόι και με τη βοήθεια μεγαφώνων προειδοποίησε τους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στην περιοχή. 

«Σκοπός μας είναι να διαμαρτυρηθούμε ώστε η κυβέρνηση να απομακρύνει την εξέδρα άντλησης πετρελαίου από τα χωρικά ύδατα του Βιετνάμ», δήλωσε ο Βαν Κουνγκ, 74 ετών συνταγματάρχης εν αποστρατεία που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί μπροστά από την κινεζική πρεσβεία. 

Αστυνόμοι με πολιτικά έσπρωξαν δύο φοιτητές που μιλούσαν στους δημοσιογράφους και τελικά τους τράβηξαν μακριά.
«Πολλοί από τους φίλους μου δεν μπόρεσαν να έρθουν εδώ καθώς η αστυνομία τους εμπόδισε να βγουν από τα σπίτια τους», είπε ο Λε Τιεν Νχαν, που έχει πάρει μέρος σε αρκετές αντικινεζικές διαδηλώσεις. 

Στη Χο Τσι Μινχ αρκετοί διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κινεζικό προξενείο απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

Από τις συγκρούσεις της Τετάρτης στην κεντρική επαρχία του Βιετνάμ Χα Τινχ δύο Κινέζοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 140 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, αριθμό που επιβεβαιώνει και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πάντως ένας γιατρός και ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσαν ότι είδαν 13 με 21 σορούς, κυρίως Κινέζων, τη νύχτα των ταραχών.