Όρους για να αποδεχθεί συζήτηση για την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), θέτει η 'Αγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δήλωσε ότι τα Βαρώσια (Αμμόχωστος) αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως, «εάν με το μέτρο αυτό, υπάρξει κάτι παράλληλο και ισορροπημένο, τότε πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό».

Διαφορετικά, είπε, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη της μιας πλευράς, μπορεί να μειωθεί η εμπιστοσύνη της άλλης.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου , Τζο Μπάϊντεν στην Κύπρο αυτή την βδομάδα, αφού όπως ανέφερε, «δημιουργεί ελπιδοφόρο μομέντουμ».

Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Τζο Μπάϊντεν θα έχει επαφές «ισότιμα και με τις δύο πλευρές», τις οποίες η 'Αγκυρα αναμένει ότι θα ενθαρρύνει και ότι θα καταβάλει προσπάθεια για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό περιεκτική λύση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, επεσήμανε ότι

«το πακέτο μέτρων του πρόεδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο είναι ισορροπημένο και περιέχει συγκεκριμένες πρόνοιες που είναι επωφελείς για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό, και ως τέτοιο, πρέπει να προσεγγίζεται. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρόνοια για την περίκλειστη πόλη, την οποία ο κύριος Νταβούτογλου παρουσιάζει ως θετική μόνο για τους Ελληνοκύπριους, υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, που κατάγονται από την Αμμόχωστο.Αυτό που αναμένουμε από τον κύριο Νταβούτογλου και την Τουρκία, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι να αντιληφθούν ότι η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων και να αποδείξουν στην πράξη αυτό που δημόσια λένε: δηλαδή ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού».

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου πως κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάϊντεν θα υπάρχουν σύμβολα της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνει ο,τιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας ή οδηγεί σε αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.