Ξεκινά σήμερα στο δικαστήριο της Χάγης η πολύκροτη δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην αρχηγού του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Ο Μπλάντιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας.

Ο 72χρονος σήμερα Μλάντιτς θεωρείται ένας από τους πλέον διαβόητους κατηγορουμένους που έχουν εμφανιστεί ποτέ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθώς, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην πολύμηνη πολιορκία του Σαράγεβο και φέρεται να έπαιξε κύριο ρόλο στη σφαγή 7.000 Βόσνιων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, μια από τις χειρότερες θηριωδίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μλάντιτς αρνείται και τις 11 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για τις θηριωδίες που σημειώθηκαν στον πόλεμο της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατηγορούμενος πάσχει από μία διαταραχή της μνήμης που καθιστά δύσκολο για αυτόν να γίνει διάκριση ανάμεσα στην αλήθεια και φαντασία.

Οι δικηγόροι του αναμένεται να ισχυριστούν ότι ο πελάτης τους ήταν απλά ένας στρατιώτης που εκτελούσε εντολές.

Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν καταζητούμενος για 16 χρόνια πριν από τη σύλληψή του το 2011 στο χωριό Λαζάρεβο στη Βοϊβοντίνα, ύστερα από έφοδο μονάδων της ειδικής αστυνομίας στο σπίτι στο οποίο διέμενε. Στα χρόνια αυτά ζούσε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο.

Παράλληλα στη Χάγη δικάζεται ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάραζιτς, ο οποίος όπως και ο κ. Μλάντιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

TAGS