Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσέτ, θα ψηφίσει την 10η Ιουνίου για να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Σιμόν Πέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος Γιούλι Έντελσταϊν.

Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν «την 10η Ιουνίου 2014», είπε στους δημοσιογράφους ο Έντελσταϊν, ο οποίος διευκρίνισε ότι κάθε διεκδικητής του αξιώματος πρέπει να υποβάλει εγγράφως την υποψηφιότητά του, με τις μονογραφές τουλάχιστον 10 βουλευτών ως την 27η Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία.

Στο Ισραήλ το αξίωμα του προέδρου έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα και οι κυριότερες εκτελεστικές εξουσίες βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ο Πέρες αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντα που ασκούσε από το 2007 στα τέλη του Ιουλίου, λίγο πριν συμπληρώσει τα 91 του χρόνια.

Ο υπουργός Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ, ένας από τους ηγέτες του κόμματος Λικούντ (εθνικιστική δεξιά) είναι ένας από τους πιθανούς υποψήφιους για τη διαδοχή του Πέρες. Ακόμη όμως δεν έχει δραστηριοποιηθεί για να υποβάλει υποψηφιότητα.

Ο Σαλόμ είχε ανακριθεί στα τέλη του Μαρτίου από την αστυνομία αφού κατηγορείτο για ένα αδίκημα σεξουαλικής φύσης από την πρώην γραμματέα του, η οποία εργαζόταν για αυτόν όταν ήταν υπουργός Επιστημών. Όμως η ισραηλινή δικαιοσύνη στις αρχές του Μαΐου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, αφού θεωρεί ότι οι πράξεις που αποδίδονται στον υπουργό είχαν τελεστεί πριν από 15 χρόνια κι έχουν πλέον παραγραφεί.

Ο βουλευτής των Εργατικών Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος χρημάτισε υπουργός πολλές φορές, θεωρείται ακόμη ένας υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Πέρες.