Τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά υπό το πρίσμα των τοπικών δεδομένων, κυριαρχούν στην εκστρατεία των κομμάτων, στη Βουλγαρία, για τις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Σε "σταυροφορία" εναντίον της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι εξελίχτηκε η προεκλογική εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες. "Τι οικοδόμησαν για έναν χρόνο αυτοί οι ψεύτες; Πού είναι ο νέος σταθμός 'Μπέλενε', γιατί δεν το κατασκευάζουν; Γιατί δεν υπογράφουν για τον South Stram; Μήπως τους παρεμποδίζει το GERB έναν χρόνο τώρα;". Αυτό είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό απόσπασμα της πολιτικής ρητορείας του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ σε προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Σούμεν της βόρειας Βουλγαρίας, την περασμένη Παρασκευή 16 Μαΐου, όταν εκπρόσωποι του κόμματός του κατέθεσαν την τέταρτη κατά πρόταση μομφής, στους περίπου δέκα μήνες της διακυβέρνησης Ορεσάρσκι.

Σε άλλη προεκλογική συνάντηση με τοπικούς φορείς στη Βάρνα, ο κ. Μπορίσοφ κατήγγειλε την κυβέρνηση, ότι "είπε ψέματα στους παραγωγούς σιταριών, στους καπνοκαλλιεργητές, στους κτηνοτρόφους". Και πρόσθεσε: "στο Ταμείο Υγείας λεφτά δεν υπάρχουν και τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ οι δήμαρχοι του GERB, στο 80% των δήμων της χώρας, παραπονιούνται, ότι δεν παίρνουν εγκαίρως τα λεφτά για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων".

"Υπάρχουν συνθήκες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά υποθέτω ότι η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι το φθινόπωρο, ως το νέο προϋπολογισμό" κατέληξε ο πρόεδρος του GERB.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ κάλεσε, σήμερα, τους Βούλγαρους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές επειδή "είναι στα χέρια του κόσμου η δυνατότητα να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση", όπως είπε.

"Χρειαζόμαστε καινούργια Ευρώπη. Οι συντηρητικοί είναι το παρελθόν, το κατεστημένο, ενώ εκείνοι που δίνουν αγών για τη νέα Ευρώπη είναι οι σοσιαλιστές" δήλωσε ο κ. Στανίσεφ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι "Νόβα Τελεβίζιγια".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος επέρριψε ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζοντας ότι "έγινε αφορμή, οι Ευρωπαίοι πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ επειδή την περασμένη πενταετία έχουν επιβάλει στην Ευρώπη πολιτική, που χαρακτηρίζεται με μια λέξη: περικοπές".

"Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και της απασχόλησης, της αύξησης των κατώτερων αποδοχών, της κοινωνικής προστασίας" τόνισε και πρόσθεσε: "Θέλουμε μια κοινωνική Ένωση".

Σαράντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, έμπρακτα μέτρα υποστήριξης των κοινωνικά αδύναμων στη χώρα, αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, αύξηση κατά 100% των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα βασικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Ορεσάρσκι, στην οποία θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες για υλοποίηση του προγράμματός της σε περίπτωση νίκης των σοσιαλιστών στις επικείμενες ευρωεκλογές, κατά τον αρχηγό της συμπολίτευσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στανίσεφ υπογράμμισε τη σημασία του σχεδίου South Stream για τη Βουλγαρία, η υλοποίηση του οποίου, όπως είπε, θα ανοίξει 5000 νέες θέσεις εργασίας και θα εγγυηθεί την ανεμπόδιστη τροφοδότηση της οικονομίας με φυσικό αέριο. 

"Η γνώμη όλων των πολιτικών αναλυτών συμπίπτει, ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες και ότι η σημασία τους για το κοινό μέλλον της Ευρώπης θα είναι μεγάλη. Οι εκλογές αυτές είναι βήμα προς την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ευρώπης. Για πρώτη φορά θα μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα της Συνθήκης του Λισαβόνα που δίνουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στους πολίτες".

Τα παραπάνω έγραψε στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, ο οποίος κάλεσε τους Βούλγαρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές "βλέπουν" μέτρια συμμετοχή στις ευρωεκλογές της τάξης του 40 με 50 % του εκλογικού σώματος.