Ο Απρίλιος ήταν υπέροχος στη Σαρδηνία, όπως πάντα. Οι τουρίστες του καλοκαιριού δεν είχαν φτάσει ακόμη. Η άνοιξη είχε θεραπευτικά αποτελέσματα μετά τον θάνατο και την καταστροφή που έσπειρε τον περασμένο Νοέμβριο ο κυκλώνας Κλεοπάτρα. Η αμερικανίδα συγγραφέας Μίρα Καμντάρ επισκέφθηκε το δεύτερο νησί της Μεσογείου για να δει το σπίτι του 84χρονου πατέρα της που καταστράφηκε από τη θύελλα.

Οι φίλοι της οργάνωσαν ένα δείπνο προς τιμή της. Και στη συζήτηση κυριάρχησε φυσικά η πολιτική κατάσταση και οι επικείμενες ευρωεκλογές.

Ένας από τους καλεσμένους υποστήριζε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο. Και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, είπε, είναι όμηροι των ισχυρών επιχειρήσεων και της Μαφίας. Μόνο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ισχυρίστηκε, είχε το θάρρος να χαράξει μια γραμμή έξω από τον λαβύρινθο της ιταλικής πολιτικής και να μιλήσει για την υποδούλωση της χώρας στα διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ένας άλλος καλεσμένος υποστήριζε με το ίδιο πάθος ότι ο Γκρίλο είναι ένας επικίνδυνος λαϊκιστής και ότι η μοναδική ελπίδα της Ιταλίας βρίσκεται στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον δισεκατομμυριούχο από τη Σαρδηνία Ρενάτο Σόρου, που είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένας τρίτος καλεσμένος παρενέβη και επισήμανε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ιταλία είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά.

Η Σαρδηνία έχει μια πλούσια ιστορία εισβολών και εκμετάλλευσης από ξένους. Τώρα, η υψηλή ανεργία αναγκάζει πολλά από τα παιδιά των κατοίκων να αναζητήσουν δουλειά στην ιταλική ενδοχώρα, αλλά και σε άλλες χώρες. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Σαρδηνία είναι κατά 25% χαμηλότερο σε σχέση με τον ιταλικό μέσο όρο και η ανεργία φτάνει το 18%. Η παραδοσιακή βιοτεχνία έχει εξαφανιστεί και ο τουρισμός της μεσαίας τάξης έχει καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι εξακολουθούν να συρρέουν στην Κόστα Σμεράλντα, όπου ο Μπερλουσκόνι έχει μία βίλλα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και η Qatar Holding σκοπεύει να κατασκευάσει νέα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ένα θεματικό πάρκο. Πολλοί κάτοικοι νιώθουν αποξενωμένοι από την πατρίδα τους και τον πολιτισμό τους. Μερικοί εξακολουθούν να ονειρεύονται την απόσχισή τους από την Ιταλία και η πρόσφατη ψήφος των κατοίκων της Βενετίας, αν και είχε συμβολικό χαρακτήρα, τους εμπνέει.

Πολλοί θεωρούν επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση συνιστά στη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η κουλτούρα της Σαρδηνίας. Αν και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ευπρόσδεκτα - καθώς η Σαρδηνία έχει οριστεί περιοχή προς οικονομική ανάπτυξη - οι κανόνες που έχουν επιβληθεί στους μικροϊδιοκτήτες και τους αγρότες του νησιού προκαλούν αντιδράσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν ισχυρές πιέσεις για να κάμψουν την αντίσταση των Ευρωπαίων στα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, τα οποία για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης είναι γενετικά τροποποιημένα και γεμάτα ορμόνες. Πολλοί στη Σαρδηνία φοβούνται ότι αν εγκριθεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, οι κανόνες που θα υπαγορεύσουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα απειλήσουν ένα βασικό χαρακτηριστικό της τοπικής κουλτούρας: το φαγητό. Ανάλογοι φόβοι τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που ετοιμάζονται τις ερχόμενες ημέρες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Στο τέλος της βραδιάς, η Καμντάρ ρώτησε έναν από τους φίλους της τι γίνεται με το κίνημα που υποστηρίζει ότι η Σαρδηνία πρέπει να ενσωματωθεί με την Ελβετία. «Με λίγο Cannonau, όλα γίνονται», αστειεύτηκε εκείνος, αναφερόμενος στο τοπικό κρασί.