Οι προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν δεν ήταν πραγματικά δημοκρατικές, ανακοίνωσαν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

"Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή πραγματικών δημοκρατικών εκλογών πρέπει να πραγματοποιηθούν, καθώς η ψηφοφορία ανέδειξε ελλείψεις ανάλογες με αυτές που εμφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκλογών", αναφέρεται στην έκθεση του ΟΑΣΕ.

Ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν "σοβαρές ατασθαλίες", όπως η εμφάνιση πανομοιότυπων υπογραφών στους εκλογικούς καταλόγους και περιπτώσεις νοθείας με γέμισμα των καλπών.

"Η καταμέτρηση των ψήφων (...) δεν έγινε σε συνθήκες διαφάνειας", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι "στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν σε περιοριστικό κλίμα που υπαγορεύει την αυτολογοκρισία".

"Αυτές οι εκλογές δείχνουν ότι η χώρα έχει ακόμη ανάγκη από βελτιώσεις για να ανταποκριθεί στις δημοκρατικές δεσμεύσεις της, κυρίως στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου και του συναθροίζεσθαι", δήλωσε ο Τονίνο Πίκουλα, παρατηρητής του ΟΑΣΕ.

Yπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επανεκλέγεται με ποσοστό 95,5% σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, εκλογές στις οποίες ήταν γνωστό από πριν το αποτέλεσμα.

Καμία ψηφοφορία στο Καζακστάν δεν έχει κριθεί ότι διεξήχθη υπό συνθήκες ελευθερίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχάρη σήμερα τον Ναζαρμπάγεφ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Μεντβέντεφ τηλεφώνησε στον Ναζαρμπάγεφ και του εξέφρασε τα "εγκάρδια συγχαρητήριά του για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών" και για την "περισσότερο από πειστική νίκη" που πέτυχε ο απερχόμενος πρόεδρος σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, αναφέρει το Κρεμλίνο σε δήλωση που εξέδωσε.