Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

«Σημειώθηκαν δύο ξεχωριστές εκρήξεις» στην αγορά Νέα Αμπούτζα γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παμ Αγιούμπα.

«Η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε ένα παγιδευμένο φορτηγό, η δεύτερη σε ένα παγιδευμένο μικρό λεωφορείο» επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κίνγκσλεϊ Έγκμπο, μέλος της ειδικής στρατιωτικής ομάδας του Κρατιδίου του Πλατό, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Τζος.

Πριν από ένα μήνα, δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, τις οποίες είχε αναλάβει η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άνθρωποι στην Αμπούζα, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας (που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τζος).

Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters από τις εκρήξεις έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι.
Ο δημοσιογράφος μέτρησε τουλάχιστον 10 σορούς λίγο μετά τις εκρήξεις.

Νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της Νιγηρίας ενέκρινε την παράταση κατά 6 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, το θέατρο της εξέγερσης της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, επισήμανε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά τους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα, οι γερουσιαστές ενέκριναν ομόφωνα την παράταση κατά 6 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο στα κρατίδια Γιόμπε, Ανταμάουα και Μπόρνο, όπου οι ισλαμιστές αντάρτες απήγαγαν στα μέσα Απριλίου περισσότερες από 200 μαθήτριες.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Νιγηρίας υπέβαλε επίσημο αίτημα στην επιτροπή επιβολής κυρώσεων στην Αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εντάξει στη «μαύρη λίστα» την ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ μετά την απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών, είπε σήμερα ένας διπλωμάτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις στην επιτροπή του 15μελούς συμβουλίου του ΟΗΕ η Μπόκο Χαράμ θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη, υποστήριξε ο διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.