Οργανώσεις και πολίτες σε ολόκληρη τη Σλοβενία απάντησαν στις εκκλήσεις για βοήθεια από τις βαλκανικές χώρες που επλήγησαν από τις πλημμύρες σε μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση αλληλεγγύης από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, τη Σερβία στις 29 και 30 Μαϊου, ύστερα από πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου του, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Σλοβένος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί και τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Ο κ. Παχόρ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νίκολιτς και συμφώνησαν να επισκεφθεί του Σλοβένους στρατιώτες και αστυνομικούς που συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης του πληθυσμού της Σερβίας.

Ο σλοβενικός στρατός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε στη Σλοβενία, τη Σερβία και τη Βοσνία, δήλωσε ο απερχόμενος Υπουργός Αμυνας, Ρόμαν Γιάκιτς, μετά τη συνάντηση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ελικόπτερα της σλοβενικής αστυνομίας και του σλοβενικού στρατού αναπτύχθηκαν στη Βοσνία για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές και τη μεταφορά δύο τόνων φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Ομάδες διάσωσης από τη Σλοβενία βρίσκονται στη Σερβία και στη Βοσνία από την περασμένη Παρασκευή.