Πάνω από το 50 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Αυστραλίας αποδοκίμασε έντονα τον πρώτο προϋπολογισμό της συντηρητικής κυβέρνησης του Τόνι Άμποτ

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού ξεπέρασε το 10 τοις εκατό γεγονός που δείχνει την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Nielsen η εκλογική δύναμη του Συνασπισμού των κυβερνητικών κομμάτων μειώθηκε, σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση, 5 ποσοστιαίες μονάδες, (από 40% σε 35%) ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα η δύναμη του Εργατικού Κόμματος αυξήθηκε κατά 6 μονάδες (από 34% σε 40%). 

Μετά την απόδοση στα δύο πρώτα κόμματα και των σταυρών δεύτερης, ο Συνασπισμός έλαβε το 44 τοις εκατό των ψήφων και το Εργατικό Κόμμα το 56%, που σημαίνει ότι αν είχαν γίνει εκλογές το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση θα είχε υποστεί πρωτοφανή εκλογική πανωλεθρία. 

Το ποσοστό που έλαβε ο Συνασπισμός στην τελευταία σφυγμομέτρηση είναι μειωμένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη. 

Τώρα, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του οργανισμού Newspoll ο συνασπισμός έλαβε το 36 τοις εκατό των ψήφων και το Εργατικό Κόμμα το 38 τοις εκατό, ενώ μετά την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων ο Συνασπισμός έλαβε το 45 τους εκατό των ψήφων και το Εργατικό Κόμμα το 55%.